Foto: Jon Michelet | Bildelisens nederst

I 2018 døde den norske forfatteren Jon Michelet. Hyllestene haglet – men hva slags livssyn hadde han?

Jon Michelet var aktiv og innflytelsesrik i den marxistiske ML-bevegelsen og det relaterte bokforlaget Oktober. Disse forherlighet og publiserte tekster av massemordere som Lenin, Stalin og Mao – som har myrdet rundt 100 millioner mennesker.

Michelet holdt ikke sine menneskefiendtlige ideer for seg selv. Hans datter Tanja har vært åpen om at hun ble sendt inn i AKPs organisasjon for barn. Her ble de lært opp til å hylle massemordere som Lenin og Mao. Hjernevaskingen var så dyp at hun strigråt på rommet sitt som 8-åring da Mao døde. Hennes far Jon Michelet var på dette tidspunktet i 30-årene. Tanja har også sagt at denne gruppen var «nesten som en dommedagssekt.»

Hennes søster Marte gjennomgikk samme oppdragelse, og dyrket senere i livet sin lidenskap for mat i en gourmèt-klubb som var oppkalt etter en kommunistisk terrorgruppe. Hun ble senere leder i Rød Ungdom.

Rødt-politiker Mimir Kristjansson skrev en biografi om Michelet med undertittelen «En folkets helt.» Denne ble rost i norske mainstream-medier, uten at den blodige elefanten i rommet ble ordentlig adressert.

Michelets død

Da Michelet døde kom det også rørende hyllester fra hele medie-Norge – alt fra VG til lokalaviser.

«Jeg ble enda bedre kjent med den ytterst sympatiske mannen da jeg fikk bokbade ham i Brevik kirke på frigjøringsdagen 8, mai (foto), for et par-tre år siden. . . . Nå kan du få hvile i fred. For meg er du en av heltene. » – Redaktør i TA.

Jon Michelet var også en alkoholmisbruker som bl.a. utøvde vold og kjørte bil i fylla. Han ble også en listekandidat for Rødt.

Kommentarer fra Resetts lesere

I Resetts artikkel om Tanja Michelet (lenket under) kan man lese følgende leserkommentarer i kommentarfeltet:

«Var med i Rød ungdom i tenårene, og der fant jeg de mest ekstreme voldsorienterte personene jeg noen gang har møtt. I dag sitter de i departementer og andre offentlige etater og virksomheter. Nå sitter de og overvåker deg…»

«Snakker en del med mennesker oppvokst i Sovjet unionen og har fortalt dem om AKP-ml. De sperrer opp øynene og tror ikke det de hører.

Joda sier jeg, ML står for marxist leninist.

‘Hæ, tuller du?’

‘Nei, det er faktisk helt sant.’ »

Kilder: Wikipedia, Wikipedia, Wikipedia, Dagbladet, NRK, Nettavisen, NRK, VG, TA, Lykten, Wikipedia, Resett

Bildelisens: Finn Bjørklid, CC BY-SA 3.0

Les også: Grumset er fortsatt i Rødt

ektenyheter