Foto: Cheka | Public domain

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier ofte at Rødt er et sosialdemokratisk parti, og ikke et farlig kommunistparti. Men hvor moderate er de egentlig i sin inspirasjon av den voldsrevolusjonære Karl Marx?

Rødt ble dannet i 2007 som en sammenslåing av Rød Valgallianse og AKP-ml.

AKP-ml var et radikalt kommunistisk parti som forherliget væpnet revolusjon og uttrykte støtte til kommunistiske massemordere som Lenin, Stalin, Mao og Pol Pot – Lenin var til og med del av partinavnet.

Partiet var til en viss grad preget av hemmelighold og anonymitet. Idag skriver de bl.a. på sin arkivside (se lenke under) at mange av navnene er sladdet.

Man kan dog se på deres historikk-side at mange lederskikkelser fra AKP-ml også fikk lederstillinger i Rødt.

Venezuela og bolsjevikfeiringen

Rødt ga offisiell støtte til Hugo Chavez’ parti i 2009. Dette var lenge etter at butikkhyllene hadde begynt å bli tomme som følge av deres marxistiske revolusjon. Idag er mange millioner mennesker på flukt fra det tidligere velstående landet.

I 2017 hadde Rød Ungdom en kakefest for å feire 100-årsjubileet for bolsjevikenes statskupp i Russland, noe bl.a. AP-politiker Fredrik Mellem kritiserte dem i harde ordlag for.

Kuppet var begynnelsen på den røde revolusjon, ledet av Lenin, som innebar omtrent 100.000 mord (ofte svært brutale og sadistiske) for å innføre et tyranni som senere skulle lede til flere titalls millioner mord.

Lenin selv var svært eksplisitt i sin støtte til slike metoder. Et eksempel på dette er historien om Prinsesse Elisabeth Alexandra Luise, søsteren til den siste tsarinnen. Elisabeth var en dypt kristen kvinne som ble nonne og solgte all rikdommen hun eide (til og med gifteringen sin) for å gi til de fattige.

Siden hun var av kongelig blod var hun et mål for bolsjevikene, som kastet henne (og andre familiemedlemmer hun var med) ned i en dyp brønn for å drepe dem. De overlevde fallet, samt to granater som ble kastet ned, og ble deretter brent i hjel.

Lenin ga sin eksplisitte støtte til mordet ved å si: «Virtue with the crown on it is a greater enemy to the world revolution than a hundred tyrant tsars.»

Hvor er oppgjøret?

Rødt har aldri tatt et ordentlig oppgjør med grumset i sin egen fortid og i sine egne rekker. I sitt nyeste prinsipprogrammet snakkes det om at tidligere revolusjoner har «feilet», og de har fortsatt et uttalt mål om å fjerne markedsfrihet og innføre et samfunn basert på den voldsrevolusjonære Karl Marx’ ideer.

Kilder: Dagbladet, Wikipedia, Wikipedia, VG, Wikipedia, Wikipedia, AKP.no, Aftenposten, Roedt.no, Wikipedia, Roedt.no, NRK

ektenyheter