Wolf in sheep's clothing
Foto: Illustrasjonsfoto (public domain)

Kommentar

Det er lett å tolke venstresiden som valgets vinner, men det fordrer at man plasserer Senterpartiet på venstresiden. Sp er derimot primært et nasjonalkonservativt parti, og overgangen fra Ap i nord er en sterk bevegelse i nasjonalistisk retning.

Det er nok riktigere å snakke om valgets store tapere, nemlig de etablerte partiene. Totalt sett fikk de tradisjonelle partiene kun 81,5% av stemmene. Protestpartiene og småpartiene fikk til sammen 18,5% av stemmene. MDG er et Stortingsparti men er en nykommer og må regnes som populistisk.

Blant de små partiene var det stor variasjon. Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger gjorde brakvalg i flere byer, især Stavanger og Bergen. Partiet De Kristne gjorde et solid byks, og i Kristiansand gjorde Demokratene et uvanlig godt valg.

Liberalistene stilte bare i 54% av kommunene men klarte likevel nesten å matche valgresultatet fra Stortingsvalget i 2017 hvor de stilte i alle fylker.

Det er gode argumenter for å se på Senterpartiet som et stuerent protestparti og dersom denne tolkningen er riktig følger dette valget mønsteret vi ser over hele verden: de etablerte elite-partiene taper terreng grunnet massiv tillitssvikt og lekker stemmer til populister og protestpartier.

Konklusjonen er at velgerne sender et sterkt signal om at de ikke lenger aksepterer å bli gjetet av en maktarrogant elite som ser på folket som en leireklump som fritt kan formes i politikernes forvrengte idealbilder. Dersom de etablerte politikerne ikke tar signalet på alvor vil de kunne få ytterligere negative overraskelser i det nasjonale valget i 2021.

 

 

ektenyheter