AP logo – sterkere faenskap
Foto: Satirisk logo (fair use)

Etter at Jyllandsposten og den norske avisen Dagen trykket blasfemiske tegninger i 2005, ble mange drapstruet av islamister, bl.a. Vebjørn Selbekk og hans familie, som måtte leve med politibeskyttelse i lang tid. Utenriksminister Støre responderte med å komme med en offentlig beklagelse til alle verdens muslimer.

Kort tid etter Støres unnskyldning ble den danske og norske ambassaden i Damaskus satt fyr på av tusenvis av muslimer. Syrisk politi hadde evakuert bygningene på forhånd, og begynte å tåregasse demonstrantene da disse gikk amok og stormet ambassadene.

Også etter disse angrepene beklaget Støre på ny til verdens muslimer på arabisk TV. Han påstod at tegningene ikke representerte det norske folks syn, og påstod at Norge støtter palestinernes sak [deres virkemidler er ofte terrorisme, og deres mål er i stor grad Sharia, og Israels utslettelse].

Flere demonstrasjoner og terrorangrep relatert til tegningene skjedde i ettertid, og har ført til over 150 dødsfall.

Kilder: VG, SNL, Wikinews, Aftenposten

Kommentar – årsak og effekt

Forfatteren av Støres uautoriserte biografi, som har en universitetsgrad i «sosialantropologi«, skriver i Aftenposten-artikkelen at angrepene mot ambassadene våre hendte «til tross» for at våre offisielle representanter hadde lagt seg flate. Det har altså ikke falt ham inn at de kan ha skjedd nettopp på grunn av at de gjorde dette. I muslimske land oppleves ofte beklagelser, snillhet o.l. som tegn på svakhet (noe det i noen tilfeller også er). Først da tør de å slå til.

En av Støres nærmeste rådgivere, Gry Larsen, er like blottet for denne enkle bondevett-innsikten: «Da jeg hørte kritikken mot oss, lurte jeg på: Hva var alternativet? Det har jeg ennå ikke hørt et godt svar på.»

Les: Når kulturer misforstår hverandre

ektenyheter