I denne episoden av Tankekrim er det norske helsevesen tema.

Mange vil skryte på seg at helsesystemet vi har her i Norge er et av de beste i verden, men er dette egentlig sant? Den Norske modellen har alltid vært Norges store stolthet. Den er nær sagt perfekt og lyser skarpt i verden som den ideelle løsningen på de store sosiale problemene. Høyre og venstresiden krangler mest om hvem som oppfant modellen enn om det finnes bedre løsninger enn den.

Så det er en etablert sannhet at den Norske modellen er den beste og ingen bør si noe stygt om den. Det er vel da vi i TankeKrim kommer inn med litt andre perspektiver.

I episoden «Den Norske modellen – del 1» stiller vi spørsmål til hvor bra dette systemet faktisk er. Vi deler personlige erfaringer og observasjoner på hva som skjer i et samfunn hvor helsevesenet ikke er konkurranse utsatt og ansvar går i sirkel mellom leger, stat og ender opp i skattebetalernes fang gang på gang.

Den psykologiske effekten dette har på pasienter og helsefagarbeidere hvor vi blir sett på raskt som «biomasse». Forslag om å forandre syn på pasienter som kunder ville vært med på styrke pasienters rettigheter og gi dem makt i en avmaktspossisjon.

I media kan vi lese om at enkeltindivider må kjempe mot systemet for å få den hjelpen de trenger [1] [2] [3] [4], og individer som har opplevd å bli sviktet og som selv må ta konsekvensene av dette.

Alt dette blir diskutert i denne nye episoden av Tankekrim.

Liker du denne podcasten er det bare å dele den med venner og bekjente. Vi setter pris på all god PR.

[1] https://www.nrk.no/rogaland/staten-trakk-hoyesterettssak-mot-kreftpasient-_-ma-ut-med-over-1_2-millioner-1.14601937

[2] https://www.nrk.no/norge/staten-avviser-soksmal-om-spinraza-behandling-_-mulan-_25_-gir-ikke-opp-kampen-1.14225936

[3] https://www.nrk.no/rogaland/xl/skadet-for-livet-1.14386093

[4] https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/yWewK/psykolog-skandalen-minst-sju-pasienter-fikk-feil-diagnose

ektenyheter