Hjem Politisk vold Kommentar: Komedie-aktivisme

Kommentar: Komedie-aktivisme

193
Foto: Skjermdump fra Twitter.

Hva har Steven Crowder og Generasjon Identitet til felles?

«The left can`t meme» har blitt en populær måte å beskrive faktumet om at høyresiden og alternative stemmer dominerer internett hva gjelder politiske budskap. Bak dette slagordet ligger det psykologiske overtaket det gir at folk på høyresiden gjennomgående er i en bedre balanse og i et bedre humør.

De er stort sett mer glade og lykkelige og forsøker å ta vare på dette. Det er derfor de er konservative. Venstresiden derimot er i større grad utakknemlige og fylt med hat og frykt. Årsaken til at setningen «The left can`t meme» er blitt så populær er altså at det er vanskeligere å spøke, eller bruke ironi når budskapet er hat, frykt og intoleranse som er venstresidens mantra.

Det beste eksemplet på politisk aktivisme gjennom komedie i USA er YouTube-personligheten Steven Crowder.

Han har bygget opp et publikum på 4 millioner abonnenter, hvorav mange betaler for innholdet gjennom medlemskap. Showene hans når nå flere aktive tittere enn flere av de større nyhetskanalene som f.eks CNN. Dette har han klart uten å motta støtte fra store institusjoner eller gjennom store reklamekampanjer. Årsaken til veksten er god humor som trekker til seg nye seere.

Europa har ikke noen med samme kommersielle suksess som Crowder, men det er verdt å merke seg at Generasjon Identitet med suksess har fått fram budskapet og ideene sine gjennom morsomme budskap og ironi. I Danmark klarte de – med suksess – å få oppmerksomhet ved å kle seg ut som en gjeng islamister og forlange separate kjønn i offentlige svømmebasseng.

I England kledde de seg ut som Willy Wonka og Oompa Loompa-er og tilbød «Gull-Reemigrasjonsbilletter» til islamister, samtidig som de delte ut brosjyrer som forklarte at det er 23.000 jihadister og 400 mistenkte IS-krigere i England.

«The Joker Archetype»

Å bruke komedie som en politisk aktivisme er ingen tilfeldighet. Et mønster i mytologien beskrevet ved «the Joker archetype». Jokeren har mange transgender-kvaliteter. Han står utenfor alle makt-hierarkiene. Han blir sett på som en tulling og derfor ikke tatt seriøst, men samtidig har han da muligheten til å si hva vanlige folk ikke kan si. På denne måten er han både på toppen og på bunnen av hierarkiet. Omgitt av en komisk fasade leverer han et seriøst underliggende budskap. Han er ofte støtende og over grensen, men stadig morsom. I dag er det konservative som innehar denne rollen i samfunnet – med stor suksess.

Antifa: The Dark Joker

I mytologien ser man ofte motsatte par av slike figurer. Venus, kjærlighetsgudinnen, har en ond tvilling: Medusa, med slanger som hår og som kunne skremme folk slik at de frøs til stein.

På samme måte har Joker-en en mørk motpart. Det er Cain – Abels bror i bibelen, eller Loke i norrøn mytologi. Han er en mørk sjel, fylt av misunnelse og hat til verden. Han opplever at verden har spilt ham et puss og han vil ta igjen.

Den beste forståelsen av denne karakteren er «the Joker villain in Batman», spesielt den som ble spilt av Heath Ledger i «The Dark Knight». Det stereotypiske eksemplet på en moderne og virkelig inkarnasjon av «the dark joker» er Columbine-morderne.

Selv om de ikke er så ekstreme, er Antifa et godt eksempel på politisk nivå. For litt siden angrep de Quillette-reporteren Andy Ngo i Portland.

De hev milkshake som var iblandet andre stoffer på ham, mens de slo ham med glassfiber-forsterkede hansker slik at han fikk hjerneskade. For vanlige amerikanere ville dette vært ren vold, men for Antifa er dette en akseptabel måte å kjempe på. Kontrasten mellom den humørfylte protesteringen til høyresiden og de voldelige aksjonene til venstresiden viser også forskjeller i holdninger. De konservative er engstelige for utviklingen og for framtiden, men de har et positivt syn på livet.

Den harde og mørke stemningen på den radikale venstresiden burde engste oss alle. Når de er lykkelige, så ønsker de å slavebinde og innskrenke ytringsfriheten vår. Men når de er påvirket av alle de negative tankene og det negative humøret sitt, så viser historien at de er i stand til å gjøre svært voldelige og grusomme ting. Eksempler er Gulag, Mao`s slaveleire og drapsmarkene i Kambodsja.

Dersom vi tillater den radikale venstresiden til å definere samfunnet, så vil spøken bli på vår bekostning.

ektenyheter