Segregation
Foto: Illustrasjonsfoto (public domain)

Nylig hadde Dagbladet en artikkel hvor de skrev at Joe Biden ble kritisert for å ha samarbeidet med konservative politiker i sørstatene som ville beholde raseskillet. Stemmer dette?

NTB skrev også om saken, og omtalte senatorene som rasister.

For å begynne med det åpenbare: Rasistkortet kastes ut over en svært lav sko i dag. Å være kritisk til religiøse ideologier som inspirerer mord og andre brutale overgrep kan være nok til at man, utrolig nok, blir stemplet som rasist.

Det å være imot påtvungen/statlig finansiert assimilering mellom barn av forskjellige raser, f.eks. i offentlige skoler (som er en del av konteksten i det Joe Biden ble kritisert for), er heller ikke nødvendigvis rasistisk. Liberalister vil for eksempel ikke styre hvor folk skal undervise barna sine og ikke, av prinsipp. De vil ikke utøve makt over andre mennesker.

I tilfellet med Joe Biden er det dog bedre belegg for å påstå at de to senatorene han samarbeidet med var rasister, i hvert fall James Eastland, som blant annet sa at afrikanere var en underlegen rase som ikke kunne klare å kjempe i krig, og han mente også at rasene måtte holdes atskilt.

Men var disse to senatorene «konservative»?

Demokrater og konservative

Å være konservativ er å ville konservere noe, dvs. bevare noe. I vestlig politisk kontekst, og spesielt når man snakker om USA idag, betyr/assosieres konservatisme gjerne med å ville konservere de vestlige prinsippene, dvs. likhet under loven, individualisme, politisk frihet, etc. I amerikansk kontekst betyr dette mennesker som støtter Republikanerne eller Libertarianerne – i motsetning til Demokrater, som i stor grad er som dagens europeiske venstreside.

Senatorene som Joe Biden samarbeidet med var ikke konservative i denne normale forstanden, og de var heller ikke Republikanere. Begge var Demokrat-politikere.

Disse rasistiske holdningene føyer seg inn i et mønster – Demokratene har ALLTID, siden tidenes morgen, vært partiet med rasistisk politikk, fra slaveriet, til Jim Crow-lover, til KKK til affirmative action og ønske om «reparasjoner» idag. Ikke Republikanerne.

Mange venstrevridde prøver i dag å dekke over dette faktum, og en utbredt konspirasjonsteori går faktisk ut på – tro det eller ei – at folk rett og slett byttet parti. At rasistene gikk fra Demokratene til Republikanerne, og at anti-rasistene gikk fra Republikanerne til Demokratene.

Hillary Clinton har kysset og hyllet en tidligere KKK-leder, som ikke forlot organisasjonen før han var 24-25.

Les også: Barnetafser [Joe Biden] er favorittkandidaten til Demokrat-velgerne

 

ektenyheter