Foto: Skjermdump fra Facebook.

Av: Aleksander Hansen Myrvang

Jeg husker så vidt den gang ytringsfrihet var noe som ble tatt for gitt i Vesten, en del av samfunnets infrastruktur på lik linje med politi, rettsvesen, vann- og renovasjon og veier.

Slik er det ikke lenger.

Politisk korrekthet

Ytringsfrihet har i betydelig grad blitt erstattet med politisk korrekthet, et begrep som kommunistlederen Mao Zedong oppfant for å kontrollere og sette grenser for politisk dissens og samfunnsdebatt.

Paradoksalt nok har ikke angrepet mot denne friheten først og fremst kommet fra staten, men fra store globale korporasjoner slik som Google, Facebook og Twitter. Det mest kjente tilfellet er kanskje rabulisten Alex Jones som ble fjernet fra Facebook, YouTube, Twitter og Mailchimp med få dagers mellomrom.

Et annet ferskt eksempel er den politiske aktivisten Tommy Robinson, hvor en venstreradikal BBC-journalist fikk Facebook til å fjerne hans profil med over en million brukere. Han ble også utestengt fra Twitter og Instagram.

Den politiske sensuren har ikke bare rammet kjendiser. Vanlige folk opplever at kommentarfeltet er stengt i de fleste nettaviser. Politisk propaganda forkledd som nyheter får dermed stå uimotsagt.

Et eksempel fra popkulturen er Rotten Tomatoes folkeanmeldelser av den nye Marvel-filmen Captain Marvel som har blitt møtt med mye negativ omtale fordi den fremmer ytterliggående feminisme fremfor en god historie. Disse forhåndsomtalene ble fjernet fordi de ble stemplet som “trolling.”

Et alternativ

Nød lærer naken kvinne å spinne, heter det, og undertrykkelse ser ut til å lære frihetselskere å finne opp nye teknologier for å motarbeide sensur. En hel underskog av alternativer til de etablerte sosiale mediene har vokst frem de siste par årene. En av disse er Gab som er et alternativ til Twitter. Nylig lanserte de den nye teknologien Dissenter som gjør det mulig å kommentere på aviser og sosiale medier, selv om disse ikke har noe offisielt kommentarfelt.

Det fungerer ved at man kan laste ned en plug-in til nettleseren som gjør det enkelt å delta i samfunnsdebatten — uten sensur. Det eneste kravet er at ytringene er i samsvar med amerikansk lov, som har ytringsfriheten nedfelt i sin grunnlov.

Appen er knyttet opp mot ens Gab-konto, og alle Dissenter-kommentarer kan publiseres som Gab-meldinger, dersom man ønsker. Dermed integreres Twitter-alternativet direkte opp mot avisartikler over hele verden.

En vitamininnsprøyting

Denne teknologien gir politiske dissidenter og populister som er uenig med den globalistiske eliten en solid vitamininnsprøytning. I tillegg til å ta bort noe av følelsen av maktesløshet overfor elitenes maktarroganse som mange kjenner på, gir det også muligheten til å synliggjøre at det finnes mange som er dypt uenige med det rådende regimet.

Dette vil bidra til å styrke demokratiet og på sikt minske polariseringen i samfunnet. Deltakelse motarbeider vold og ekstremisme.

ektenyheter