Adel
Foto: Illustrasjonsfoto | Public domain | Redigert

Innsyn i norske rettssakers dokumenterte tiltaler og rettsavgjørelser, som kan gi svært relevant informasjon som man ikke får i mainstream media, er etter reglene forbeholdt de som lever av journalistikk. 

Eksempelvis kunne undertegnede tenke seg å få innsyn i denne saken, og funnet ut hvorvidt kvinnen faktisk har blitt dømt til fengsel for å utøve selvforsvar (noe man må se detaljene i saken for å kunne avgjøre), men et søk på Aust-Agders tingrett og dens prosedyrer for innsyn ender med dette:

Godkjenningskriterier for pressesidene

1. Journalistikk som hovedgeskjeft

Du må ha journalistyrket som hovedgeskjeft. Denne tjenesten er altså ikke for de som gjør nyhetsjournalistikk på fritiden eller som en del av et annet arbeid. 

Med andre ord kan uærlige medier få avgjørende innsyn i rettsdokumenter fordi de tjener penger på det de gjør, mens ærlige mennesker i alternative medier kan bli nektet tilgang fordi de har en annen jobb som hovedinntekt, eller eneste inntekt.

 

ektenyheter