Hjem Falske nyheter Kommentar: VG, Aftenposten og NRK tatt med buksene nede – løy om...

Kommentar: VG, Aftenposten og NRK tatt med buksene nede – løy om katolsk skolegutt i USA

1042

Falske nyheter om at USA-ungdom i Trump-caps hånet urfolk, er avslørt som løgn.

En spesielt stygg sak hvor media lyver og feilinformere sine lesere er avslørt.

VG, Aftenposten og NRK var tidlig ute å rapporterte om hvordan unge mennesker i USA skulle ha hetset en krigsveteran som er nord-amerikansk indianer.

Historien var nesten for god til å være sann; onde hvite katolikker hetser en stakkars uskyldig indianer, som i tillegg er krigsveteran. Gamlemedia gikk på limpinnen; ingen grunn til å gjøre elementære journalistiske undersøkelser her.

«Video av unge Trump-tilhengere som omringer urfolksaktivist vekker sterke reaksjoner i USA» var vinklingen «journalist» Hanne Christiansen valgte i Aftenposten. Christiansen oppdatering av saken i ettertid er ikke på noen måte tilfredsstillende.

VGs Jørn E. Kaalstad valgte først følgende ingress til saken sin: «En video som viser amerikanske skoleungdommer med Donald Trump-capser som omringer og spotter urfolk i Washington D.C. har gått viralt i helgen» Kaalstad har senere oppdatert saken, men han fremstår fremdeles om anti-hvit.

NRKs omtale på 18:30-nyhetene søndag kveld den 20. januar med lignende oppslag er enda mer kritikkverdig, ettersom det da fantes mange kritiske reaksjoner og mye lett tilgjengelig bevis på at vinklingen fra VG og Aftenposten var feil. Signe Karin Hotvedt og Lars Dønvold-Myhre oppdatering er ikke tilfredstillende.

Flere kommentatorer i Norge har plukket saken fra hverandre og det er en fryd å lese Maria ZählersAleksander Hansen MyrvangsGeorge Goodings, Henrik Sundts og Jan Arild Snoens omtale av saken.

Faktisk.no har så langt valgt å ikke vurdere VG, Aftenposten og NRK sin orginale omtale av saken.

Internasjonalt har saken virkelig eksplodert og både Ben Shapiro og Stefan Molyneux har omtalt saken:

ektenyheter