Hjem Utenriks Venezuela En tysk konservativ journalist risikerer 28 års fengsel i Venezuela

En tysk konservativ journalist risikerer 28 års fengsel i Venezuela

279
Foto: Wikipedia, Public Domain.

Den tyske frilansjournalisten Billy Six (32) risikerer 28 års fengsel for angivelig spionasje og opprør i Venezuela etter å ha laget en rekke videoreportasjer om krisen i landet.

Billy Six jobbet som frilansjournalist i Venezuela på oppdrag for blant annet Junge Freiheit og Die Deutschen Konservativen eV.  Mange stiller nå spørsmål om den svake reaksjonen til de tyske myndighetene er et resultat av det faktum at Billy Six er konservativ.

De tyske myndighetenes reaksjon etter Billy Six arrestasjon står i sterk kontrast til det presset de la på Tyrkia etter at den venstreorienterte journalisten Deniz Yücel ble arrestert. Fengslingen av Yücel ble kritisert av Tysklands kansler Angela Merkel som kalte det en uforholdsmessig hard reaksjon. Tysklands president Joachim Gauck la også press på Tyrkiske myndigheter og stilte spørsmål om hvorvidt Tyrkia vil fortsette å være en rettsstat i fremtiden, slik som utviklingen skred frem.

Kampanje
Billy Six sine foreldre leder nå en kampanje for å få han satt fri. På kampanjens Facebook-side står det:

«Den 17. november 2018 ble Billy Six arrestert i Venezuela av etterretningstjenesten, SEBIN, på strandhotellet «Los Taques» i Punto Fijo, Venezuela, og har siden blitt holdt fengslet i det beryktede «El Helicoide» fengselet i Caracas.

Den 18. november ble han fortalt at han vil bli siktet for «spionasje», «opprør» og «brudd på sikkerhetssoner» av en militærdomstol. Disse påstandene er uten grunnlag og et angrep på pressefriheten.

Han har blitt nektet rettshjelp og kontakt med advokat, den tyske ambassade og sin familie siden hans frihetsberøvelse.

Den tyske ambassaden i Caracas har forgjeves forsøkt å få besøke han. Så langt har ambassaden kun bekreftet arrestasjonen av Billy muntlig. Tyske myndigheter har vært spesielt tafatte i saken og mange tror det er fordi den arresterte frilansjournalisten blant annet jobbet for den nasjonalkonservative avisen Junge Freiheit.

Billy Six hadde blitt smittet av denguefeber før han ble fengslet. Medisinene han hadde mot dette ble tatt fra ham da han ble arrestert. Langvarig internering uten medisinsk behandling kan koste ham livet.

Siden torsdag 13. desember har Billy sultestreiket for å kreve sine grunnleggende rettigheter

Saken er omtalt av både BBCThe New York Times og svenske Journalisten 
de siste månedene.

Saken er per i dag ikke omtalt i Norge utover at det er satt i gang et privat initiativ, «Free Billy Six – Støttegruppen for Billy Six Norge» av Frode Blegen (FrP) for å få løslatt Billy Six.

ektenyheter