NPC
Foto: Illustrasjonsfoto (public domain, redigert)

At over 1000 billetter selges på under en time i Norge er ikke lenger kun forbeholdt Metallica og The Rolling Stones. Jordan Peterson – som kommer tilbake for en ekstrakonsert i november – leverte førsteklasses filosofi og innsikt på Oslo Konserthus i går.

Foredraget ble åpnet av Youtube-personligheten Dave Rubin – som også minglet med publikum før showet begynte. Rubin og Peterson er en del av hva som kalles «The intellectual dark web», dvs. kompetente intellektuelle som utestenges fra mainstream-debatten fordi de ikke er politisk korrekte.

Rubin fikk publikum i sving med interne Peterson-relaterte vitser – og skrøt av at vi i Norge var de første (etter mer enn 80 konserter under turneen) som applauderte hans informasjon om at ingen forstyrrelser og tilrop ble tolerert under noen omstendigheter.

Publikum var naturligvis mer variert enn «hvite, miserable menn» som haterne projiserer det til. Det var minst 30% kvinner, mange menn med arabisk eller afrikansk opphav, både venstre- og høyrevridde mennesker, vanlige folk, politikere, og kjente musikere å se blant publikum.

Kreativitet og mareritt

Peterson begynte å fortelle om sine norske forfedre, som bygde et eget hjem i villmarken. Han følte en spesiell tilknytning til Norge, og ga oss også en unik fremføring som var annerledes enn resten av turneen. Dagen før hadde han hatt et intenst mareritt på et hotell her i Oslo, og han leste rett fra sine delvis spontane notater på Mac’en – mens han parentetisk ga oss gode råd om hvordan man nettopp skal slippe kreativiteten fri på denne måten, uten å la frontallappen («redaksjonen») sabotere og filtrere bort ideene og assosiasjonene som vil ut av underbevisstheten din.

Han fortalte om forskjellige folk fra livet hans som var i drømmen, eller som sannsynligvis inspirerte den – en plagsom journalist med et lukket sinn, et «troll» han kjente som ung, som stadig plaget folk helt til han fikk et solid slag i ansiktet, m.m. De virket tilsynelatende vilkårlig slått sammen, før han begynte å knytte de rødene trådene.

Han fortalte om at det er lettere å stoppe mannlige bøller, fordi man vet hvordan man skal og kan behandle dem, men vi står overfor en større utfordring når det gjelder kvinnelige bøller.

Videre kom han inn på det at mange er redde for å åpne seg for andres perspektiver, ikke bare fordi det truer ideologien de har, men hele verdenssynet og måten de tenker på, en tanke som Ayn Rand også var inne på:

«A person of this [anti-conceptual] mentality may uphold some abstract principle or profess some intellectual convictions. But if one asks this person what they mean by a given idea, they will not be able to answer. This kind of psycho-epistemology works so long as no part of it is challenged. But all hell breaks loose when it is, because in the moment of the challenge, what is threatened is not a particular idea, but that mind’s whole structure.

In defense, the anti-conceptual mentality’s reaction to this threat ranges from fear to resentment to stubborn evasion to hostility to panic to malice to hatred.» – Ayn Rand

Vitenskapelig forfall og MeToo

Den ellers beherskede Peterson hadde selv sine lavmælte «Jesus, these people…»-utbrudd mens han ramset opp eksempler på hvordan postmodernistene nå også går til angrep på den siste og viktigste kanten av akademia; STEM-fagene (vitenskap, programmering, matematikk, o.l.) Tross latter rundt galskapen ble det likevel creepy.

Godt hjulpet av MeToo-kampanjen og nevnte kvinnelige bøller blir tiltak og filosofier nå foreslått på amerikanske universiteter for å angivelig forhindre seksuell trakassering (en trakassering som visstnok er så abstrakt at den – etter SJW’enes egen innrømmelse – ikke engang trenger å være rettet mot noen individer eller grupper).

Forslagene er som tatt rett ut av Atlas Shrugged. Et av dem gikk ut på at ingeniører i arbeid burde belønnes etter hvor samarbeidsvillige og snille de er mot sine kolleger. Tenk f.eks. hvordan det ville utartet seg hvis en ingeniør alene var overbevist om en feil ved et ingeniørverk med store konsekvenser for liv og død, og andre i utgangspunktet ikke så, eller ville se, det samme.

Tillit

Noe annet Peterson snakket om var tillit, og hvor viktig det er å være modig nok til å gi folk tillit selv hvis man  har blitt sveket i livet.

«You’ve got to be strong enough for love. It’s very easy to be cool and cynical.» – Noel Gallagher

Som studier viser er tillit noe skandinaver allerede er verdensmestere på,  og det ble også gjenspeilet på flere måter i arrangementet. Det var ikke noe behov for en fysisk sikkerhetssjekk selvom 1500 nordmenn kom for å se en person som, i visse venstreekstreme miljøer, er ekstremt forhatt.

Avslutning

Avslutningsvis snakket Peterson om drømmer, og hvordan koblinger mellom tilsynelatende urelaterte fenomener og personer gjøres i det ubevisste, noe som kan hjelpe oss å identifisere fellestrekkene når vi slipper det opp til bevisstheten. Her igjen er likhetene til Ayn Rand slående. Mens postmodernismen desintegrerer og vil skjule alle forbindelser, er det i virkeligheten brede prinsipielle og karakterielle fellestrekk som går igjen, og som man kan lære mye av. En kultur hvor marxisme, sladdermagasiner og onde skoleskytinger blir vanlige, kan man f.eks. se fellestrekket «hat mot det gode fordi det er det gode» (eller misunnelse av verste sort), og dermed tenke over hva som fører opp under denne trenden.

Peterson fortalte også om hvor utmattende det var å bli utsatt for voldelige trusler fra «Anti»Fa-fascister, blant annet en episode hvor han og andre ble innestengt på et universitet, som mobben utenfor sa de ville sette fyr på.

Peterson fikk stående applaus fra hele salen, en applaus som var like evigvarende som de infamøse mytiske applausene vi hører om fra Sovjetunionen – skrekkabinettet Peterson advarer oss mot – hvor det dog var langt mørkere og stikk motsatte grunner til at folk ikke stoppet å klappe etter et foredrag.

NPC-responsen

Hylekor-responsen fra Dagbladet, Dagsavisen, VG, Nettavisen, Morgenblandet og resten av the axis of evil var like komisk som den var forventet. NPC‘ene er ikke programmert til å forstå at når de hele tiden sier nøyaktig hva Peterson og alle hans fans på forhånd vitser om at de kommer til å si – og som bare innebærer stråmenn, personangrep, injurier, o.l. – understreker de selv våre poeng med en sølvpenn.

Kjernen

Kjernen i Petersons budskap er fornuft, menneskets viktigste evne, som i vår epoke er under angrep. Peterson er som en oase av sunn fornuft i en ørken av galskap, og det forklarer hans popularitet.

Les også: Jordan Peterson And Ayn Rand Cut From The Same Cloth?

ektenyheter