Hjem Lengre & Tyngre Slik foregår stemmegivning i Sverige – Dansk valgobservatør sjokkert over systemet

Slik foregår stemmegivning i Sverige – Dansk valgobservatør sjokkert over systemet

683

Vi så på systemet svenskene bruker for å stemme, og det sjokkerte oss.

Den danske politikeren og OSCE-valgobservatøren Michael Aastrup sier at i alle årene han har vært valgobservatør, har han aldri sett et så udemokratisk valg som i Sverige, som han sier er langt under svensk standard. Jensen er en utenrikspolitisk talsperson for partiet Venstre i Danmark, og har vært valgobservatør i Russland og i andre østeuropeiske land.

«Jeg har aldri sett noe så udemokratisk», sa Michael.

«Partisoldater» i Malmö

Michael Aastrup Jensen var i Malmø på valgdagen, hvor han så stemmesedlerne og opplevde hvordan «partisoldater» stod utenfor valgstedet og forsøkte å presse velgerne til å ta deres stemmesedler.

«Vi må sende det skarpeste mulige signal til Sverige om at de skal innføre regler, som dem vi har i Danmark og de fleste andre land», sier han i et møte i Europarådet.

Slik fungerer systemet

I Norge er vi kjent med at man går inn i et lukket forheng og velger sedler fra en hylle, og bretter denne slik at de som jobber der og andre personer ikke kan se hvem du stemte på, men slik er ikke det svenske:

I Sverige, som vist på bildet under, ligger stemmesedlene for hvert parti åpne i hovedområdet. Dermed kan andre se hvilken seddel du plukker, og i et allerede konformt land er dette katastrofalt. Hvis man står i kø og alle ser over skulderen hva du plukker kan du fort bli stigmatisert hvis du velger «feil» parti.

Man kan ta alle sedlene, men da er det jo fort gjort å tenke «han tok alle fordi han skal stemme på det slemme partiet».

Det tryggeste valget hvis man skal stemme anonymt er å skrive partinavnet selv på en blank lapp og lever denne.

Vi mener dette er helt hårreisende at alle kan se hva man plukker åpent!

 

Sånn sett synes vi det er utrolig at SD greide å oppnå så mange stemmer dette tatt i betrakning.

 

ektenyheter