NOAA U.S. Hurricanes

Et av de heteste områdene for falske nyheter er klima. Dagbladet er siste mann ute, denne gangen med påstanden om at eksperter «spår katastrofestormer.» Klimapanelet kan ikke si særlig mye med sikkerhet, men av de tingene de vet sikkert er at det har vært null trend i ekstremvær.

Når Dagbladet sier at en ekspert «frykter» at det skal bli flere katastrofestormer er dette altså en følelse som ikke har noen basis i vitenskaplige observasjoner. Det er derimot riktig at stormene forårsaker mer ødeleggelser målt i kroner og øre. Årsaken til dette er at stadig flere bygger i orkanutsatte områder. Stormene har altså ikke blitt sterkere og mer ødeleggende, men folk har blitt rikere og mer uansvarlige.

De store ødeleggelsene i New Orleans som følge av orkanen Katrina, for eksempel, skyldtes at flomdemningene brast som følge av årelang korrupsjon og vanstyre. Myndighetene hadde blitt advart i flere tiår om at flomvernet måtte investeres i og vedlikeholdes, men pengene gikk i stedet til andre formål. I stedet for at inkompetente og korrupte politikere måtte stå til ansvar fikk global oppvarming skylden.

Klimateorien tilsier at økt drivhuseffekt først og fremst skal føre til oppvarming i kalde områder. Temperaturforskjellen mellom polene og tropene skal altså reduseres og dette bør føre til svakere vinder, ikke sterkere. Derimot vil vannsyklusen forsterkes og man får mer nedbør, men foreløpig har vi ikke sett mye til dette heller.

Kort sagt, siden den globale temperaturen nekter å stige så raskt som katastofistene ønsker, og siden det ikke blir mer ekstremvær må stadig mer desperate klimahysterikere ty til ville «spådommer» basert på «frykt» uten basis i noen trender eller empiriske målinger.

ektenyheter