Atlas
Foto: Illustrasjonsfoto (public domain)

Forfatteren og filosofen Ayn Rand ble tilbudt en stor sum penger fra en oljeeier i Texas i bytte mot at hun omtalte religion litt mer positivt i fremtidige bøker. Det kom ikke på tale.

«Hva skal jeg med de pengene hvis jeg må ofre tankene mine for å få dem?» svarte hun nedlatende.

Summen var 1 million dollar, men det nevnes ikke hvilket år dette skjedde. Konservativt kan man estimere det til 20 millioner kroner i dagens verdi hvis dette var i hennes siste leveår 1982. Om det skjedde i 1943 – da hun slo igjennom internasjonalt med The Fountainhead – ville det ha tilsvart 120 millioner kroner i dagens verdi.

Dette er et godt eksempel å dra frem hvis noen misforstår/lyver om Objektivismen, og hevder det handler om grådighet og overfladisk hedonisme.

Foredrag om hennes liv

Hør mer om hennes liv i det interessante foredraget under – hvordan hun spente ben på sin fremtidige ektemann for å bli kjent med ham, hennes kjærlighet for katter, hennes flukt fra Sovjetunionen, hvordan hun ble utnyttet av falske skuespillere som latet som de delte filosofien hennes, hennes moralske fordømmelse og sinne mot korrupte mennesker, og ikke minst hennes personlige suksess og lykke, som er hva hennes filosofi gir oppskriften til.

Leonard Peikoff avviser også mange løgner som gledeshatere sprer om Ayn Rand – at hennes mann var alkoholiker, eller at hun døde som en miserabel person, noe som er det motsatte av sannheten. Hun led naturligvis til en viss grad av sorg etter at hennes ektemann, som hun hadde vært lykkelig gift med i over 50 år, døde, men dette er noe alle som har funnet kjærligheten i livet vil oppleve i en lignende situasjon, og det betyr naturligvis ikke at man er «bitter» eller ikke har grepet gledene i livet.

«Most people in our age of pragmatism and skepticism shrug off broad generalizations about reality as mere talk – as floating abstractions, and react only to relatively narrow utterances.

Ayn Rand was the reverse. She reacted much more intensely to philosophical ideas than to narrow concretes. The more abstract an evil formulation, the more territory it included, and the greater, therefore, the destructive potential she saw in them.»

Se også:

Aynrand.no

Filosofi.no

Vegard Martinsen

Onar Åms blogg

Onar Åm på Liberty Nation

ektenyheter