Kripos
Foto: Illustrasjonsfoto

Hvordan står det til med statens etterforskningskapasitet og prioritering av ulike lovbrudd?

Vi har tidligere dekket det illevarslende faktum at spesialenheten Kripos kjørte en kampanje hvor de anmodet folk om å tipse dem om sinte innlegg på internett. Tidligere har Kripos også uttalt på Facebook: «Vis folkeskikk, også på internett . . . Bli med oss å patruljere.»

I 2011 prioriterte spesialenheten Kripos etterforskning av en hendelse hvor noen hadde skutt måker med luftgevær.

Hva faller gjennom?

Kripos har tidligere manglet kapasitet/prioritering til både kidnappinger og seksuelle overgrep mot barn (se her, her og her).

Forbehold

Riktignok er det naturlig at Kripos har forskjellige mengder forespørsler til forskjellige tider, og at det i teorien kan være perioder hvor de ikke har annet å gjøre enn å lete etter måkeskytere. Likevel kan en undres om det ikke har vært noen som helst uløste «cold cases» de kunne jobbet med i dette tidspunktet.

At Kripos og politiet til tider mangler ressurser til å etterforske kidnappinger og seksuelle overgrep mot barn, og at de har en truende retorikk overfor såkalt «hatprat» på nettet, sier i seg selv også en del om hvor ille det står til i Norge og statens prioriteringer.

ektenyheter