Hjem Ideologi Politisk korrekthet Mainstreammedia og faktasjekkere viser sine dobbeltstandarder i Trine Skei Grande-saken

Mainstreammedia og faktasjekkere viser sine dobbeltstandarder i Trine Skei Grande-saken

1510
Foto: Illustrasjonsbilde. av kornåkeren hvor Grande hadde sex med en 17 åring når hun var 38 år.

Det alternativet mediet Resett ved redaktør Helge Lurås avslørte den 3. januar 2018 at Trine Skei Grande (V) var involvert i en skandale [1] som involverer sex med en full 16-åring i 2008 i et bryllup, da Grande selv var 38 år [2]. Etter mange dagers stillhet ble saken omtalt i Finansavisen [3] og Bodøposten [4].

Sistnevnte fikk følgende unnvikende uttalelse fra Venstre-pressesjef Jan-Christian Kolstø:

Dette er usanne rykter, og den andre parten i saken ønsker ikke oppmerksomhet om dette. Aftenposten og Dagbladet og flere andre har kontaktet meg angående dette, de har valgt å ikke publisere saken.

Det er altså rykter, samtidig som det er en annen part i saken, noe som også gjør uttalelsen lettere selvmotsigende. Kolstøs forsøk på avkreftelse er ikke det mest interessante her, og i utgangspunktet har ikke en slik sak særlig stor interesse. Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år og det foreligger ingen politianmeldelse av Grande for andre kriminelle forhold i denne saken.

Hvorfor er da denne saken av interesse?

Den siste tiden har det vært flere større skandaler relatert til sex og trakassering i Norge, i kjølvann av Metoo-kampanjen. Kjente politikere som  har måttet fratre verv. I alle disse sakene har media gravd, stilt kritiske spørsmål og publisert mye. Grandes sak innebærer neppe lovbrudd slik den er fremlagt av Resett, men det er verdt å merke seg at ingen har beskyldt Trond Giske for noe kriminelt. Terje Søviknes (FrP) måtte gå av som FrPs nestformann etter en sexskandale som involverte en 16-åring i FpU. Denne saken ble henlagt da det ikke ble bevist at noe straffbart hadde funnet sted [5].

Grande-saken er altså sammenlignbar med skandalene rundt Giske og Søviknes, det dreier seg om upassende oppførsel snarere enn lovbrudd. Dette har ikke hindret mainstreammedia å lage et enormt leven rundt både Giske og Søviknes med deres påfølgende resignasjoner fra viktige verv.

Hvordan behandler så media Grande?

Først med total taushet. Det tok 13 dager fra Resetts publisering, frem til 16. januar før Aftenposten, VG og andre medier omtalte saken, og da når Grande selv så seg nødt til å kommentere saken [6, 7]. Grande ble i liten grad stilt kritiske spørsmål av disse mediene, men uttalte følgende:

Jeg kan sikkert ha gjort noen dumme ting, men jeg er ingen overgriper.

Et slikt utsagn kan i verste fall tolkes som en implisitt innrømmelse, og i beste fall avklarer det ikke noe som helst. Det kommer også frem at saken er diskutert med statsminister Erna Solberg som la en regjeringskabal i forbindelse med Venstre inntog i en blågrønn regjering. Erna uttalte følgende til VG:

Det er riktig som Trine Skei Grande sier at hun har fortalt sin historie til meg. Hva som blir sagt i samtaler mellom meg og henne vil forbli mellom oss, sier statsminister Erna Solberg til VG.

Igjen er ikke dette verken en avklaring eller en avkreftelse.

Da Aftenposten omtalte skandalen dro de samtidig offerkortet ved å trekke frem en sak om drapstrusler mot Grande, som ikke har noe med sexskandalen å gjøre.

Sjefsredaktør og venstremann [8] Gunnar Stavrum i Nettavisen går et hakk lenger. Han avfeier beskyldningene mot Grande som «stygge og usanne rykter» og konspirasjonsteorier, uten å legge frem noe som helst av beviser for å underbygge at beskyldningene er gale [9]. Heller ikke NRK [10] eller TV2 [11] stiller Grande annet enn de mildeste kritiske spørsmål i forbindelse med saken.

Faktasjekk-nettstedet Faktisk.no eies av VG, Dagbladet, NRK og TV2. Denne siden skriver bl.a følgende om seg selv [12]:

«Vi ønsker å bidra til en åpen, inkluderende og faktabasert offentlig samtale. Ved å gjennomgå grunnlaget til aktuelle påstander som påvirker vår oppfatning av virkeligheten, jobber vi for et faktabasert ordskifte og en konstruktiv samfunnsdebatt.

Faktisk.no skal også avdekke og forhindre spredningen av oppdiktede meldinger som utgir seg for å være ekte nyheter

Hva skjedde da folk krevde at Faktisk.no faktasjekket Resetts avsløring av Grande? Forespørselen ble avfeid med at saken var et rykte [13]! Faktasjekkerne nektet altså å faktasjekke det som ville vært en falsk nyhet om ryktet var usant.

Grande behandles altså med silkehansker av sentrale medier og faktasjekkere i Norge.

Mer overraskende er det at det islam- og innvandringskritiske nettstedet Document.no har tatt en redaksjonell linje som langt på vei søker å skjerme Grande fra undersøkelser og har en brodd mot Resetts dekning av saken. Dette har ført til kraftig kritikk fra kommentarfeltene deres [14, 15, 16].

Uttalelsene fra Kolstø og Grande selv indikerer at det er en betydelig grad av substans i saken, i tillegg har ingen tyngre aktører eller Grande selv angrepet Lurås for å lyve. Å stemple Lurås og Resett som spredere av falske nyheter eller saksøkt dem for injurier ville vært en ønskesituasjon for aktører som irriterer seg over fremveksten av konkurrerende alternative medier eller som misliker Resetts ideologiske plattform.

Så kan man spørre seg, er denne unnvikenheten fra medier som tidligere har luktet blod i tilsvarende saker forårsaket av at Grande er kvinne og at kvinners upassende oppførsel ikke skal dekkes, selv om de bekler tunge politiske verv? Eller spiller Grandes politiske standpunkter inn? Eller frykter media for finansieringen om de setter seg opp mot sentrale politikere?

Ekte Nyheter har ikke tenkt å spekulere for mye i dette, men vi ønsker å avslutte med å bemerke at Trond Giskes upassende oppførsel var kjent i 2008 [17], uten at media lagde noe ståhei rundt dette før det nesten ti år senere ble en maktkamp i Arbeiderpartiet. Giske bekledde i denne perioden perioden ministerposter og nestledervervet i Ap.

Hva mainstreammedia og faktasjekkere tar tak i er altså beviselig høyst selektivt. De totalt åpenlyse dobbeltstandardene vil ytterligere senke disse aktørenes troverdighet.

[1] https://resett.no/2018/01/03/nok-en-sak-om-upassende-atferd-rammer-norsk-politikk-denne-gang-er-det-trine-skei-grande/

[2] https://resett.no/2018/01/13/det-er-en-sex-skandale-i-luften-erna-og-trine-skei-grande-ma-ta-ansvar-som-alle-andre/

[3] http://www.hegnar.no/Nyheter/Politikk/2018/01/Trygve-Hegnar-Sex-and-the-City

[4] http://xn--bodposten-n8a.no/venstre-leder-trine-skei-grande-i-sexskandale-med-ung-gutt/

[5] https://www.nrk.no/norge/soviknes-saken-henlagt-1.520615

[6] https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/P3yO8R/Jeg-er-ingen-overgriper-Trine-Skei-Grande-snakker-ut-om-rykter-og-drapstrusler

[7] https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/EowKKA/trine-skei-grande-kommenterer-sex-rykter

[8] http://stavrum.blogg.no/1505118449_derfor_blir_det_venstre_for_meg.html

[9] https://www.nettavisen.no/meninger/gunnarstavrum/stygge-og-usanne-rykter-mot-trine-skei-grande/3423406867.html

[10] https://www.nrk.no/norge/skei-grande-om-rykter_-_-jeg-synes-det-er-ganske-ondsinna-1.13871008

[11] http://www.tv2.no/a/9617058/

[12] https://www.faktisk.no/om-oss/

[13] https://resett.no/2018/01/08/faktisk-no-viser-sin-falskhet-eller-inkompetanse-de-nekter-a-faktasjekke-trine-skei-grande-skandalen/

[14] https://www.document.no/2018/01/16/stavrum-stygge-og-usanne-rykter-om-grande/

[15] https://www.document.no/2018/01/16/trine-skei-grande-jeg-er-ingen-overgriper/

[16] https://www.document.no/2018/01/17/grande-nina-karin-monsen-skriver-pa-facebook-at-jeg-voldtar-unger-med-downs-syndrom/

[17] http://www.tv2.no/a/9571772/

ektenyheter