Hjem Ideologi Politisk korrekthet Helge Lurås: Dette er ikke over

Helge Lurås: Dette er ikke over

1057
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Klassekampen har sendt Resetts redaktør Helge Lurås noen spørsmål om Resetts rolle i Trine Skei Grande-saken.

I en sak publisert på Resett i kveld gjengir Resett spørsmålene de mottok fra Klassekampen og sine svar i sin helhet:

– Dere skriver at Trine Skei Grande i 2008 skal ha hatt sex med en 16 år gammel gutt som var beruset. Hvorfor mener dere at denne saken har offentlighetens interesse?

Lurås: Det er ulovlig å drikke alkohol før man er 18 år. Man kan stille spørsmål ved om Grande utnyttet sin alder og erfaring. Vi kjenner til at gutten opplevde det som traumatisk. Det kan være et strafferettslig spørsmål selv om gutten ikke har anmeldt det. Med en slik hemmelighet er en politiker sårbar for press.

Lurås: Hendelsen kan også reise spørsmål ved Skei Grandes dømmekraft. Er det et enkelttilfelle eller er dette et karaktertrekk? Resett kjenner allerede til andre tilfeller hvor Skei Grande skal ha gitt uønsket seksuell oppmerksomhet til yngre menn.

– Medieviter Sigurd Allern mener at dere snylter på metoo-kampanjen og oppløser grensen mellom hva som er privat og hva som er av offentlighetens interesse. Hva vil du si til det?

Lurås: Oppslagene og interessen viser at dette har offentlighetens interesse. Statsministeren trenger å vite slike forhold om sine ministre. Det hadde neppe blitt et tema Skei Grande hadde tatt opp med Erna Solberg hvis ikke Resett hadde skrevet om det. Pressen skal rette et kritisk blikk mot maktpersoner, det har vi gjort i denne saken.

–Så vidt jeg kan se er det ingen som har påvist at det har skjedd noe ulovlig eller at Grande har utnyttet sin maktposisjon. Hvorfor skriver dere om det likevel?

Lurås: Se svar over. Dette kan rammes av straffeloven.

– Hvilke lesertall har sakene om Grande oppnådd?

Lurås: Flere hundre tusen har lest disse sakene. Resett er det eneste stedet man har kunnet lese om det i mer enn 10 dager, så det er naturlig at leserne har kommet til oss.

– Dere kritiserer tradisjonelle mediene for ikke å ta tak i saken. Tror dere at de etablerte mediene lar være å skrive om den av andre årsaker enn vanlige etiske og redaksjonelle vurderinger? Hva mener du i så fall er årsaken til at de ikke gjør det?

Lurås: Mulig de har vært hemmet av selvpålagte etiske begrensninger, men det må de svare på selv.

– Hva tenker du om at VG og Aftenposten i dag velger å omtale ryktene i intervjuer med Grande?

Lurås: De har i liten grad stilt henne de kritiske spørsmålene de burde stilt. Hun får lov å fremstille seg som et offer. De andre mediene har malt seg inn i et hjørne hvor de av egeninteresse prøver å rettferdiggjøre sin manglende omtale tidligere. De tar Grande i forsvar av hensyn til seg selv.

ektenyheter