???????????

En av verdens ledende spillere innen sjakk har erklært at hun vil nekte å stille i et verdensmesterskap i Saudi Arabia grunnet hvordan landet behandler kvinner.

Anna Muzychuk uttaler at det vil stride i mot prinsippene hennes å underkaste seg landets sharia-lover som blant annet krever at kvinner dekker seg til og ikke beveger seg i offentligheten uten mannlig verge.

sin Facebook-side skriver hun følgende:

“In a few days I am going to lose two World Champion titles – one by one. Just because I decided not to go to Saudi Arabia. Not to play by someone’s rules, not to wear abaya, not to be accompanied getting outside, and altogether not to feel myself a secondary creature. Exactly one year ago I won these two titles and was about the happiest person in the chess world but this time I feel really bad. I am ready to stand for my principles and skip the event, where in five days I was expected to earn more than I do in a dozen of events combined. All that is annoying, but the most upsetting thing is that almost nobody really cares. That is a really bitter feeling, still not the one to change my opinion and my principles. The same goes for my sister Mariya – and I am really happy that we share this point of view. And yes, for those few who care – we’ll be back!”

Saudi Arabia er kjent for å være en versting når det gjelder brudd på menneskerettigheter, forfølgelse, fengsling og tortur av dissidenter. I skrivende stund sitter blant annet bloggeren Raif Badawi i fengsel etter å ha blitt dømt til syv års fengsel og 600 piskeslag for å ha grunnlagt bloggen Free Saudi Liberals.

Muzychuk viser gjennom å boikotte sjakk-mesterskapet en grad av mot og integritet vi gjerne skulle sett hos andre offentlige personer. Det er ikke lenge siden vår egen kronprins Haakon i 2015, som representant for Norge, deltok i tidligere Kong Abdullahs begravelse. Tidligere i år ble det også kjent at president Donald Trump signerte en kontrakt med kongedømmet på 1000 milliarder dollar for våpenkjøp. En skammelig avtale med et skammelig land. Saudi Arabia er dessverre en viktig alliert for vesten i Midtøsten og derfor kastes ofte prinsipper til side og man ser andre veien til fordel for realpolitikk og internasjonale relasjoner. Det er derfor en gledelig nyhet og et friskt pust å se at enkeltmennesker som Anna Muzychuk tar et tydelig standpunkt og står opp for menneskerettigheter og likestilling!

 

ektenyheter