Hjem Politikk Forsvar Tåler ikke F-35 dårlig vær?

Tåler ikke F-35 dårlig vær?

703

Et spørsmål man kunne stille etter å ha lest Aftenpostens artikkel fra 31. Oktober:

.. fordi dårlig vær kan ramme flyvningen fra USA kommer flyene torsdag, ved 14-tiden, åtte dager før..

 

Flytid er beregnet til 10–11 timer om ikke værforhold tvinger frem mellomlandinger på østkysten av USA, på Grønland eller på Island..

Og med det «oppfylles» nr. 2 av 6 spådommer fra testpilot Morten Hanche tilbake i Mai.

Dette kommer media til å skrive om F-35A høsten 2017:
2. «Forsvarets nye F-35A kan ikke fly i dårlig vær!»

Hans forklaring følger:

..i begynnelsen vil begrense oss til å fly i «godvær», for å ta høyde for at vi flygere som gruppe er uerfarne på F-35, og for gi oss selv tid til å bli godt vant med å fly i dårlig vær igjen.

 

Dette gjør vi for å ha en gradvis og styrt introduksjon av F-35 i Forsvaret, med lav risiko hele veien. Vi skal ikke improvisere eller ta snarveier, men følge prinsippet «crawl, walk, run»..

 

For et fly med oppgitt topphøyde over 15km/ 50.000ft over havet synes det dog litt underlig for en lekmann, men så er faktisk ikke flyet ment i operativ bruk før 2019:

Likevel velger Forsvaret å ikke bruke F-35 til operative leveranser fram til høsten 2019. Dette gjør vi for å redusere risiko, for å oppnå en koordinert innføring samt for å skjerme avdelingen, slik at den er godt forberedt til å løse operative oppdrag fra og med senhøsten 2019.

 

Det har vært skrevet mye om problemer med utviklingen av F-35, men også dagens F-16 har hatt diverse problemer – inklusive flere dødsulykker bare i Norge – og har vært modifisert/ forbedret mer eller mindre kontinuerlig gjennom sin levetid.

I tillegg til Forsvarets egen Kampflyblogg bør noen interessante kilder være

Samme Hanche ga også en forelesning om F-35 tilbake i 2014.

 

Merk: Aftenposten har re-publisert/oppdatert artikkelen flere ganger siden originalen.

ektenyheter