Hver mandag henter vi fram en europeisk kunstskatt fra historiens mørke havdyp. Her er Ukens Kunstperle #16!

Albert Bierstadt var en av flere malere som hadde en positiv attityde til europeisk settlement vest. Kundene hans var aktive aktører i utbyggingen av nord amerikansk sivilisasjon. Det var en tid uten blygsel for den hvite manns fremadstormende kvaliteter.

Som alt amerikansk så skal det helst være «larger than life», og den idéen praktiskerte Albert Bierstand i bokstavlig forstand. Hans landsskapsmalerier avbilder en natur med enda høyere fjell, enda skarpere sollys og enda blankere vann! Denne stilen kalles luminisme. En særegen amerikansk måte å forgylle det som allerede er.

Albert Bierstadt, Among the Sierra Nevada Mountains, 1868

I kveld er det valg. Og den optimismen som europeere tok med seg til det nye landet, kunne vi trengt å få i retur nå.

 

ektenyheter