Hver mandag henter vi fram en europeisk kunstskatt fra historiens mørke havdyp. Her er Ukens Kunstperle #15!

Google-søket «male nude self portrait» gir utelukkende resultater fra Egon Schieles produksjon. Jeg kjenner ikke til tidligere eller senere mannlige kunstnere som har portrettert seg selv naken, med en hyppighet og innlevelse, som han. I nåtid er det ganske vanlig at mannlige kunstnere eksponerer kroppen sin, men det var nok Egon Schiele som startet trenden.

Det er interessant at mannlige kunstnere skjulte seg selv for sitt publikum fram til modernismen. De valgte å utforske den nakne kvinnen, og andre menn, heller enn seg selv. Det var jo ikke slik at kunstnere ikke lagde selvportretter før Schieles tid. De bare kledde aldri av seg for anledningen. (Albrecht Dürer portretterte seg selv naken i 1509, men det er et unntak.)

En ting er å portrettere nakne menn, slik som John the Baptist (Youth with a Ram), Caravaggio, c. 1602. Det har blitt gjort gjennom hele historien, av mannlige kunstnere. Men det å portrettere seg selv, er noe annet. Egon Schiele byr seg fram for publikum. Det er en femininitet ved det, som også Albrecht Dürer har i sitt nakne selvportrett. Og ved å by seg fram fremstår de samtidig som selvutforskende.

Hadde Schiele framstilt seg naken på en annen måte ville det ikke hatt et feminint uttrykk. Det er måten han vrir seg på, og prøver å finne en flatterende vinkel, som gjør selvportrettene feminine. Hadde han stått rett opp og ned, og sett rett fram, ville det vært en annen sak. Men han senser sitt publikum, og ser seg selv, utifra hvordan han blir sett. Det er forskjellen. Maleriet som medium er på alle måter et speil, og selvportrettet er den konkrete annerkjennelsen av det faktumet. Egon Schiele utgjør et brudd, fra å utforske den nakne kvinnen, til å utforske sitt nakne selv. Kanskje var han den første kunstneriske mannsaktivisten?

ektenyheter