Foto: Wikipedia

Etter en lang og hard valgkamp med mye usikkerhet ble sluttresultatet temmelig tydelig. Klar seier til den borgerlige siden, og fire nye år med Erna. Både Venstre og Krf klarte å karre seg over sperregrensen.

Arbeiderpartiet har svekket seg men SV, Rødt og MDG har gjort gode valg. Vinneren er likevel utvilsomt Senterpartiet som har tjent stort på at Høyre nærmest har drevet valgkamp for dem med kommunesammenslåing, ulv og politireform. Trygve Slagsvold Vedum sender sikkert blomster til Erna Solberg som takk for innsatsen.

Av de små partiene var det et par interessante momenter. Ekte Nyheters to anbefalinger, Liberalistene og Partiet De Kristne, gjorde noenlunde ok valg. De Kristne tapte noe terreng, mens Liberalistene klarte å komme over den lille sperregrensen på 500 stemmer i et fylke i fire fylker. I tillegg klarte de over 5000 landsdekkende, og kan derfor stille landsdekkende ved neste valg, uten å samle inn underskrifter.

Selv om Piratpartiet gjorde et forholdsvis dårlig valg, klarte de likevel å komme over den lille sperregrensen i Oslo og får stille landsdekkende også neste gang. Helsepartiet og Demokratene kom seg også over.

Verre gikk det med Alliansen, som fikk mye blest i media før valget, men som havnet under den lille sperregrensen.

 

 

ektenyheter