Reptilian
Foto: Illustrasjonsbilde

En undersøkelse av Public Policy Polling viser hvor mange amerikanske velgere som tror på diverse konspirasjonsteorier. Blant annet kom det frem at 4 % tror reptiler styrer politikken, en idè som spres av bl.a. David Icke (tidligere talsmann for Storbritannias miljøparti).

Public Policy Polling er et anerkjent spørreundersøkelse-firma, og deres metodikk er såpass god at deres estimater om politiske valgresultater har vært svært presise.

Som et forbehold kan det riktignok nevnes at noen kan ha tenkt på «lizard people» som en billedlig beskrivelse av psykopater, og dermed svart ja på grunnlag av dette. Det kan også hende at noen har gitt useriøse svar (dog, det er naturlig å tenke at PPP forkaster svar hvor folk f.eks. fniser, eller viser andre indikasjoner på at de ikke oppriktig mener det de sier).

Resultatene er dog ikke så urealistiske med tanke på at også 13 % trodde (da undersøkelsen ble utført i 2013) at Obama var selveste Antikrist, og 15 % trodde at staten eller massemedia bruker hemmelig teknologi i TV-signaler som styrer folks tanker.

Epistemologisk krise

Leonard Peikoff, som allerede på 60-tallet begynte å se essensielle likheter mellom moderne USA og Weimar-Tyskland, har skrevet en bok hvor han bruker denne type undersøkelser som eksempler i det han kaller DIM-Hypotesen – ideen om at historien og samfunnets gang avhenger av hvilke grunnleggende filosofiske tanker som omfavnes av den gemene hop (disintegrasjon/Kant, integrasjon/Aristoteles, misintegrasjon/Platon).

The DIM Hypothesis – Why the Lights of the West Are Going Out

ektenyheter