Hjem Utenriks USA Regulativ Reform i USA

Regulativ Reform i USA

336

Siden Trump administrasjonen ble satt inn så har å reforme det regulative regimet i USA vært en av de største agendaene sammen med helse, skattelettelser og modernisering av militæret. 

Her er grunnlaget for dette ønsket.

Så hvordan går det med ønsket om å redusere antallet reguleringer i USA?

Frem til nå er dette en av tingene Trump-administrasjonen har kommet godt i gang med å gjøre. Blant de første tingene Trump gjorde var å skrive under en lov som sa at for hver nye regulering som ble innsatt så måtte to fjernes.

I begynnelsen har dette ikke så stor betydning fordi reguleringene består av mye utdaterte ubrukelige regler som ikke har noen effekt uten å gjøre systemet mer avansert.

Hvordan har det gått med denne loven?

For Trump-administrasjonen så er dette et av punktene de har knust. I stedet for å fjerne to reguleringer for hver som kommer inn så har de til nå fjernet 16 regulering for hver regulering som kommer inn. Dette har renset opp mye i koden for føderale reguleringer i USA, men de er fortsatt et stykke fra der hvor de vil være.

Under valg kampanjen til Trump så sa han at 70% av reguleringene i USA kan fjernes, et ekstremt stort antall med reguleringer, noe som vil mest sannsynligvis ta flere år å oppnå.

I tillegg til å sette fokus på små reguleringer så har Trump-administrasjonen fjernet større reguleringer innenfor kullindustrien og andre finansindustrier. Dette er massive reguleringer som koster samfunnet milliarder hvert år.

Disse milliardene går tilbake inn i økonomien gjennom lavere priser og høyere lønninger.

Hvor mye har disse reguleringene å si?

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor høy denne kostnaden er for hver amerikaner, men de fleste studiene lander på rundt $13,000 i året. En veldig høy kostnad som er forståelig å ville reformere.

En må også bemerke seg at mange av reguleringene som fjernes, spesielt de første består av ubrukelige gamle reguleringer som ikke har noen effekt utenom å gjøre det vanskeligere å lære seg alle reguleringene, som igjen gjør at bedrifter må hyre enda flere folk for akkurat det.

Et eksempel på en av disse reguleringene er for eksempel en føderal regulering som bestemmer hvor effektive vaskemaskiner etter en dato må være. I praksis har denne reguleringen ingenting å si med tanke på at alle bedrifter som produserer vaskemaskiner er langt over denne standarden fordi de konkurrerer konstant med andre bedrifter.

Eller en annen regulering som sier at biff produsert i en stat kan ikke selges i en annen, men bison kan.

Så hvilken effekt vil dette ha på Norge?

Nøyaktige prognoser er umulige, men en kan forvente at handelsbalansen mellom Norge og USA vil forandre seg. Norge har en positiv handelsbalanse med USA som betyr at vi eksporterer mer enn vi importerer, denne handelsbalansen forventes å bli endret til et handelstap av trading economics.

Reduksjonen av reguleringer har en effekt på dette for industriene som USA eksporterer til Norge, så som militæret, våpenindustrien, medisinsk utstyr og agrokulturelt har alle fått reguleringer kuttet, noe som fører til vekst i industriene.

Det gir oss billigere varer, med fare for høyere arbeidsledighet.

 

ektenyheter