De svenske transportmyndighetene ville modernisere sine systemer, og satte det ut til IBM. Ministeren ville skynde seg og politiet rakk ikke å sjekke ut det tsjekkiske og serbiske firmaet. Alt fra registreringsnummer på biler til liste over jagerflypiloter og hemmelige agenter er lekket.

SVERIGE: I 2015 outsourcet de svenske transportmyndighetene en vedlikeholdsavtale til IBM for å drive deres databaser og nettverk.

Men de svenske transportmyndighetene lastet opp hele databasen til en skylagringstjeneste som hadde detaljene til hvert eneste kjøretøy i landet, inkl. politiet og militære registreringer, og individer i vitnebeskyttelsesprogrammer.

Myndighetene sendte så hele basen i meldinger til aktører som var i mailinglisten. Meldingene var sendt i klartekst.

IBM administrators in the Czech Republic were also given full access to all data and logs, according to Swedish newspaper Dagens Nyheter (DN), which analysed the Säpo investigation documents.

IBM-administratorer i Tsjekkia ble også gitt full tilgang til dataene og loggene i henhold til Dagens Nyheter, som analyserte Säpo-dokumentene.

En påtagligt stressad statsminister kan inte förklara varför han inte fick information från inrikesministern. #Transportgate


Dette ble lekket

The Hacker News nevner hva som ble lekket:

  • Vektgrensene til alle veier og broer (som er viktig informasjon under krigføring, og som gir mange en pekepinn hvilke som kan bli brukt som flystriper under en eventuell krig).
  • Navn, bilder og hjemmeadresser til kampflypiloter i luftforsvaret.
  • Navn, bilder og hjemmeadressene til alle i politiregisteret, der man antar at er klassifisert informasjon.
  • Navn, bilder og bostedsadresser til alle operatører i militærets mest hemmelige enheter som tilsvarer SAS og SEAL-lag.
  • Navn, bilder og adresser til alle i vitnebeskyttelsesprogram, som har blitt gitt ny identitet.
  • Type, modell, vekt og feil i alle offentlige og militære kjøretøy, inkl deres operatører som avslører mye om militærets støtteenheter.
Visste om det i over ett år

Selv om lekkasjen skjedde i 2015 oppdaget sikkerhetspolitiet dette i 2016 og begynte å etterforske hendelsen, som førte til at Maria Ågren fikk sparken i januar 2017, som var sjefen for transportmyndighetene.

SD vil stille mistillitsforslag

Nå kommer Sverigedemokraterna (SD) sitt ultimatum: «Sparke involverte ministre eller så fjerner vi deg.»

– Om statsministeren ikke avsetter de berørte ministerne før riksdagen åpner, så kommer Sverigedemokraterna til å begjære mistillitsforslag som gjelder statsministeren, sier Paula Bieler, riksdagsrepresentant for SD til SVT.

ektenyheter