Hver mandag (denne gangen ble det tirsdag,) henter vi fram en europeisk kunstskatt fra historiens mørke havdyp. Her er Ukens Kunstperle #4!

Hvordan kåre verdens beste maleri?

Enkelt:

  1. Spør hva et maleri består av.
  2. Spør hvilket maleri som består av alt dette, i mest mulig grad.

Svaret er The Garden Of Earthly Delights av nederlenderen, som er (kunstnere lever evig) frekkere, mer delikat, skumlere og mer original, enn noen andre, gjennom alle tider. Surrealistisk sett overlegen. Religiøst sett overlegen. Estetisk sett overlegen. Jeg kan fortsette og fortsette.

Maleriet er tre malerier. De tre maleriene er tre dimensjoner. De tre dimensjonene er paradis, jorden og helvete.

Menneskemasser finnes bare på jorden og i helvete. Paradis er en hage for to, der en farsfigur ser ut til å bedøve kvinnen med en handberøring. Og hun er på vei til å falle mot den forventningsfulle mannen. Hun ligner en moden frukt som har blitt plukket.

Absurde små dyr kravler rundt i alle motivene. Men det er bare i helvete at blod renner, sollyset forsvinner og anuser penetreres.

Jorden framstår som møtet mellom ytterpunktene. Hvem vil vel være i en privat hage, helt alene, til evig tid? Og hvem vil vel aldri se solen, aldri kjenne seg hel og aldri få anusen sin for seg selv?

Svaret er enkelt: Vi vil leve på jorden!

Hieronymus Bosch, The Garden Of Earthly Delights, 1490-1510

ektenyheter