Heavily armed police continue to patrol the neighborhoods of Watertown, Mass. Friday, April 19, 2013, as they continue a massive search for one of two suspects in the Boston Marathon bombing. A second suspect died in the early morning hours after an encounter with law enforcement. (AP Photo/Craig Ruttle)

Nå som USA har nådd en situasjon hvor masseskytinger nesten skjer daglig ,det gjør ofte at en lurer på hvorfor dette skjer. Masseskytinger skjer overalt som for eksempel arbeidsplasser, skoler og kirker. I 2015 døde 475 mennesker og 1870 ble skadet som en følge av dette. Når en leser disse tallene er det enkelt å konkludere at våpenlovene er årsaken, men er det virkelig sånn?

Hvis man skal finne ut om masseskytingene i USA er på grunn av våpenlovene er det viktig å se hvilke stater masseskytingene hovedsakelig skjer. År 2015:

Hver sirkel symboliserer en masseskyting hvor tre eller flere ble drept, større sirkler betyr at flere ble drept. Så må vi se hvor stor prosent av befolkningen som eier våpen etter hver stat.

Hvis en studerer de to bildene så vil man finne ut at statene med en høyere prosent av befolkningen som eier våpen har lavere antall masseskytinger. Hva er forklaringen på dette? De som vil ha mildere våpenlover i USA peker ut at antallet våpen i USA har doblet seg siden 1989, samtidig som mordraten har halvert seg. Det blir ofte påpekt at forbud sjeldent hjelper i USA.

Når USA gjorde alkohol ulovlig vokste mafiaen og organisert kriminalitet. Etter tidligere president John. F Kennedy ble skutt 22. november 1963 så gikk USA inn i en periode hvor våpenlovene ble gjort mye strengere. I denne perioden eksploderte mordraten i USA, og som tidligere vokste mafia og organisert kriminalitet. Gjennom denne perioden hadde hele USA strengere våpenlover en de aller fleste land i Europa. ¨

Der hvor vi finner en korrelasjon er hvor stor den muslimske befolkningen i staten er, og hvordan de har håndtert den mentale helsekrisen i USA. Den muslimske befolkningen i USA begår 13 ganger flere masseskytinger i USA per person.

 

Her er den litt eldre illustrasjon over den muslimske befolkningen i USA i per stat.

Hvor finner vi ellers en korrelasjon?

Hvis vi ser på tilstanden til den mentale helse institusjonen  i USA så har det gått drastisk nedover siden 50-tallet. På 50-tallet var rundt 550,000 mennesker tvangsinnlagt og i løpet av 30 år ble dette tallet redusert med flere hundre tusen. Samtidig begynte også masskytingene i USA. De aller fleste vil si at en person i en god mental tilstand ikke vil begå en masseskyting.

 

Hvorfor er da situasjonen så dårlig i USA?

For å vite om det er situasjonen i USA som er så dårlig, så må vi se på andre land. Storbritannia er blant de landene i Vest-Europas som har de strengeste våpenlovene og Norge er blant de som har de mildeste våpenlovene. Så, hvis vi sammenligner Norge og Storbritannia, så ser vi at Norge har fem ganger flere våpen per person en det Storbritannia har.

Storbritannia mordrate – 0.9

Norge mordrate – 0.6

Antall massedrap i Storbritannia siden 80-tallet – 11

Antall massedrap i Norge siden 80-tallet – 1

 

Dette kan da være tilfeldige nummer, derfor skal vi også se i Øst-Europa.

Serbia har 83 ganger flere våpen per person enn Litauen.

Litauen mordrate – 5.5

Serbia mordrate – 1.3

Masseskytinger siden 80-tallet er ikke mulig å regne ut på grunn av krigen i Balkan på 90 tallet.

 

Kilderliste:

https://en.wikipedia.org/wiki/Estimated_number_of_guns_per_capita_by_country

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_massacres_in_Great_Britain

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Massacres_in_Norway

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/asylums/special/excerpt.html

http://www.islamproject.org/education/United_States.html

http://www.businessinsider.com/gun-ownership-by-state-2015-7?r=US&IR=T&IR=T

Infographics

 

 

ektenyheter