For 8 år siden, 8 april 2009, utførte britiske myndighetene en rekke politiaksjoner i Merseyside, Manchester og Lancashire som resulterte i arrestasjon av tolv menn som mistenktes for å være involvert i planlegging av terrorangrep i påskeferien.

På en pressekonferanse dagen etter sa statsminister Gordon Brown at de mennene som ble arrestert, hvorav 11 var kommet inn i landet på studentvisum, angivelig var involvert i et veldig stort terroristplot.

Myndighetene kunne på tidspunktet meddele at de arresterte planla angrep med selvmordsbomber mot en liste over “myke mål”, såkalte “soft targets” som omfattet kjøpesenter, togstasjoner og nattklubber. “Soft targets” er den type angrep som Al Quaeda og tilsvarende terroristgrupper har siktet seg inn på i europa de siste årene.

Britiske myndigheter og MI5 vurderte antall mulige “myke mål” for å være så høyt at det ville være umulig å beskytte alle lokasjoner.

Mistenkte ble sluppet fri

Ifølge The Guardian fikk britiske myndigheter kritikk da de slapp de mistenkte fri pga. manglende beviser.

Skyggesikkerhetsministeren Baroness Neville-Jones sa: “Det er veldig bekymringsverdig at etter en etterforskning basert på god informasjon om hva statsministeren beskrev som en alvorlig terrorplan, at politiet ikke har vært i stand til til å presentere tilstrekkelige bevis til Kronens aktortjeneste som var nok til å reise tiltale mot de 12 som var arresterte”.

 

Det er med sorg vi ser gårsdagens hendelse i Manchester, som til nå har krevd 22 uskyldige liv, inkludert små barn.

Kilde: Wikileaks

ektenyheter