Sjøfartsdirektoratet mener kopien av Osebergskipet er et passasjerskip, og krever at det må utbedres med motor, redningsflåter og varselskilt om nødutganger før det kan tas i bruk.

– Vi har allerede avlyst avtaler for 250 000 kroner, det er halve årsbudsjettet vårt. Dette er ganske ille for oss, vi er jo en frivillig forening som ser ut til å gå skikkelig i minus i år, sier høvedsmann for Saga Oseberg, Ole Harald Flåten til NRK.

FOTO: Yngve Tørrestad

Folkefest og kongebesøk

Det var folkefest i Tønsberg i 2012 da kopien av Osebergskipet sjøsatt med kongeparet som vitner. En enorm folkemasse på over 10 000 mennesker og et stort antall båter overvar den sjeldne begivenheten.

– Det var en opplevelse å seile inn i byen, fulgt av alle småbåtene og se alle menneskene som hadde møtt opp. Professor Arne Emil Christensen sier at Osebergfunnet er det store eventyret i norsk arkeologi. Jeg vil tilfølge at arbeidet med nytt Osebergskip er et nytt eventyr, nesten 1200 år etter at originalen ble sjøsatt, sa kong Harald i talen under sjøsettingen i følge VG.

Skipet er bygget på samme måte som i vikingtiden så langt det har vært mulig, og skulle etter planen brukes til turer med båtlagets egne medlemmer, skoleklasser og firmaer eller institusjoner.

Saga Oseberg sjøsettes den 20 juni 2012

Politisk motstand mot seileforbudet

Politikere i Vestfold oppfordrer nå næringsminister Monica Mæland til å innføre en ordning som kan gi Saga Oseberg dispensasjon fra reglene. Stortingsrepresentant Anders Tyvand (KrF) har stilt et skriftlig spørsmål som næringsministeren må svare på innen fredag 26 mai.

«Vil statsråden innføre en ordning for dispensasjon fra kravene i forskriften som gjør det mulig å operere spesielle fartøy på inntil 24 meter innenfor fartsområde 1 og 2, forutsatt at prinsippene for trygg drift for øvrig kan dokumenteres?»

– Det å sette krav om motor i et slikt skip er helt urimelig. Det er helt åpenbart at denne forskriften ikke er utarbeidet for Saga Oseberg og lignende skip. Jeg tar det nesten for gitt at næringsministeren vil jobbe for en dispensasjon, sier Tyvand til NRK.

Partiet Liberalistene påpeker også urimeligheten med dagens regelverk i en sarkastisk melding på Twitter.

ektenyheter