Hver mandag henter vi fram en europeisk kunstskatt fra historiens mørke havdyp. Her er Ukens Kunstperle #1!

Motivet med Judith som halshugger fiendens general, har blitt malt utallige ganger. Helt fra før Renessansens start, og fram til nylig, har motivet fungert som en gavepakke for enhver kunstner med sansen for dramatikk. Historien om dette hete mordet er beskrevet i Judiths Bok, Det Gamle Testamentet. Der skildres det hvordan Judith utnyttet Holofernes’ begjær for henne, og får slik anledning til å skjære over strupen hans, når han tilbakelent nyter sin sårbare tilstand av beruselse. En klassisk taktikk som aldri slår feil! For de som har lest Odysseen vites det også at Odyssevs heller ikke var mindre slu, i møte med sin monsterfiende.

Peter Paul Rubens , Judith With The Head Of Holofernes (1616)

 

I nåtid er selvsagt avbildninger av Judith en favoritt blandt feminister. Ja, for Judith beviser jo narrativet om at kvinner nærmest var bundet på hender og føtter fram til feminismen kom som en reddende engel fra oven. Personlig tolker jeg Judith som en tidlig representasjon av tematikken i Cyndi Laupers «Girls Just Wanna Have Fun». Som forøvrig er en flott låt å ha på når man beskuer Rubens versjon av dette henrivende motivet.

Det er den mørke forlystelsens flamme i Judith som Rubens har fått fram. Og det i større grad enn noen andre kunstnere, som har forsøkt å fange hva en kvinne føler, når hun halshugger sin beundrer, for å redde sitt land fra den sikre død. Rubens har virkelig levd seg inn i hva et slikt øyeblikk frembringer i et ellers så uskyldsrent ansikt. Det er jo nettopp friksjonen mellom de myke kvinnelige trekkende og den harde voldeligheten som gjør et slikt motiv facinerende. Og Rubens må ha visst at det er nettopp i dét krysningspunktet, at motivets hemmelige kraft befinner seg.

Til og med datidens feminist-malerinne Artemisia Gentileschi viser i sin utgave av samme motiv, at hun ikke kan fatte hva Judith opplevde av mørk øyeblikksnytelse. Rubens beviser på den måten hva som kreves for å ha såkalt «respekt for kvinner». Det kreves ikke mer enn innsikt i hva som gjør et motiv verdt å male.

ektenyheter