KOPERVIK/OSLO (VG) Zarah Angelica Museus Pedersen (1) lider av et sjeldent syndrom som gir henne daglige epilepsi-anfall. Nå føler foreldrene seg tvunget til å bryte loven for å gi datteren behandlingen hun trenger med cannabisolje.

Det er langfredag og påskepyntet i stuen til familien Pedersen/Larsen, nær sentrum av Kopervik på Karmøy ved Haugesund. På gulvet ligger Zarah som naturlig midtpunkt; hun er ett år i dag.

Fikk påvist sjelden diagnose

En leverundersøkelse på Rikshospitalet i august endte med innleggelse på nevrologisk avdeling. Her kjente en overlege igjen sykdomsbildet og konkluderte med Aicardi-syndrom. Medisinene Zarah fikk reduserte spasmene, men bivirkningene var voldsomme.

– Hun fikk så mye medisiner at bivirkningene holdt på å ta livet av henne. I oktober jobbet fire overleger fra ulike avdelinger på Rikshospitalet sammen, da det stod på som verst. De var helt fantastiske og reddet livet hennes, for andre gang, sier han, og henviser til leveroperasjonen da hun var 3 uker.

Brukte cannabisolje, politiet kom på døra

– En narkohund ved svenskegrensen hadde markert på en pakke. Den var vår. Jeg viste dem inn på rommet, hvor alle medisinene stod. De tok med seg hampoljeflaskene, forteller Pedersen.

Les mer i VG.

ektenyheter