Det er iverksatt ekstraordinære 17. mai-sikkerhetstiltak over hele landet i dag. Busser, russebusser, brannbiler, veiskrapere, og søppelbiler er blitt brukt som terrorsikring. 

Operasjonsleder i Oslo, Rune Hekkelstrand sier at et av tiltakene i hovedstaden er å sperre flere sidegater.

– Det er en del kjøretøy som vil være utplassert i byen som et ledd i de sikkerhetstiltakene som er iverksatt. Vi har også utplassert andre objekter som gjør at vi har mer kontroll, opplyser han til Dagbladet.

Til Aftenposten sier Hekkelstrand i videre:

– Det er en ny normalsituasjon i Europa, og det tar politiet også utgangspunkt i. Vi jobber for at 17. mai skal være trygg og at folk skal kunne kose seg og ha det bra.

«Barrikadebuss» i Oslo. Foto: Ekte Nyheter

Lignende tiltak flere steder i landet

Lignende sikkerhetstiltak som de som ble gjennomført i Oslo, er også gjennomført flere steder i landet. Blant festpyntede bergensere var det blant annet uniformert politi utstyrt med pistoler og MP5.

– Folk vil merke mer politi, et bevæpnet politi og noen flere fysiske og bemannede trafikksperringer i Bergen sentrum. Vi ønsker at folk feirer nasjonaldagen som vanlig, sa leder for felles operativ enhet i Vest politidistrikt, Morten Ørn, til Bergensavisen i dag.

I Drammen fikk politiet hjelp av både brannbiler og russebusser for å sperre veiene slik at barnetoget fikk gå i fred gjennom gatene.

I Halden gikk årets barnetog gikk for første gang siden 2000 går over gangbrua. Det er ett av flere sikkerhetsmessige grep politiet og Halden kommune har tatt foran årets feiring, i følge Halden Arbeiderblad.

I Melhus kjørte en politibil først i 17.mai-toget for å beskytte barna mot et eventuelt terrorangrep. I tillegg var det plassert ut vakter rundt om i sentrum og foreldreutvalg var blitt bedt om å være ekstra på vakt i år.

Politiet kjørte først i Melhus. Fotograf: Ukjent.

Trusselnivået i Norge

I 2015 måtte politistudenten droppe uniformen under borgertog pga av terrorfare. Ekte Nyheter har ikke informasjon om hvorvidt det også var uniformsnekt i år.

Oslo kommune har samarbeidet tett med politiet om sikkerhet og beredskap i forkant av 17. mai-feiringen i hovedstaden i år. I april oppjusterte PST trusselnivået i Norge fra «mulig» til «sannsynlig». PST opplyser til ABC Nyheter i går at det ikke er noen endring i trusselbildet før nasjonaldagen. Bakgrunnen for det nye trusselnivået var at en 17 år gammel islamist ble pågrepet med en gjenstand med eksplosivt materiale på Grønland i Oslo to dager etter lastebilangrepet i Stockholm.

Den profilerte islamisten og tidligere gjenglederen Arfan Bhatti ble arrestert i går og det spekuleres om politiet var «føre var». Bhatti er tidligere pågrepet før nasjonaldagen og ble også pågrepet før Obamas Oslo-besøk i desember 2009.

 

 

 

ektenyheter