Etter det amerikanske presidentvalget hvor Trump vant mot alle odds så skjedde det noe spesielt med den Amerikanske børsen.

Av Rune-André Tørresdal

De fleste som har fulgt med på Trump sin politikk vet at hans agenda har gått ut på store skattelettelser, dereguleringer, investeringer i infrastruktur, oppbygging av militæret, forbedring av handelsavtalene og nedklamping på ulovlig innvandring. Dette er en agenda som de fleste bedrifter i USA ser veldig positivt på, spesielt de små bedriftene.

Når optimismen øker så ender det opp med at flere bedrifter investerer i aksjemarkedet. Dette ender som regel med at USA sin ‘’Dow Jones’’ øker, og det skjedde ganske kraftig på en veldig kort periode etter valget var over. Dow Jones er USA sitt totale aksjemarked som viser i en total kontekst hvor optimistisk, og hvor bra den amerikanske industrien har det. Illustrasjon nedenfor:

 

Dette er en trend som forsetter enda på grunn av optimismen Trump-kampanjen har skapt. Det viktigste en må legge merke til her er at når Dow Jones øker så synker arbeidsledigheten i USA, samtidig som lønningene stiger og totalt skaper et bedre velvære. Det gir høyere skatte inntekter til staten og mer folk i arbeid med høyere lønninger. Den samme trenden har fortsatt etter Trump har satt in mer lover som baserer seg på proteksjonisme i forhold til handel.

Eksempler på dette ser vi ved at Trump har trekt USA ut av TPP (Transpacific Partnership) en handelsavtale som hadde sendt Amerikanske jobber bort i handel mot billigere varer. Det samme ser vi med at Trump vil endre på NAFTA (North American Free Trade Agreement) hvor det har endt opp med at flere jobber har blitt sendt til Mexico. USA har i dette tilfellet et handelsunderskudd med både Canada og Mexico. Handelsavtalen består av USA, Canada og Mexico.

Kombinert sammen med Trump sin fjerning kull reguleringen så har Dow Jones økt ganske så kraftig. USA ser derfor lavere priser, høyere lønninger og bedre varer. Dette er resultatet vi har sett til nå. Noe så stort ville vel Norsk media fokusert på? Nei, de fokuserer heller på at Trump kom ned den ene flytrappen 10-15 sekunder før Melania. Så fikk vi høre en 15 minutter lang tale om hvor sexistisk han er.

ektenyheter