VG skriver på lederplass at «Demokratihåpet knust«. Tyrkere bosatt i Norge og resten av Europa viser seg nå å ha vært medvirkende for president Recep Tayyip Erdogans seier i valget om få endret den tyrkiske grunnloven slik at presidentembetet får mer makt.

Det siste året har Erdogan økt konflikten med Europa og kommet med en rekke kontroversielle uttalelser som blant annet at «Ingen europeer kan gå trygt i gatene hvis Europas holdning mot Tyrkia fortsette«, og at tyrkere ikke bør «få tre, men fem barn! Dere er Europas framtid«.

Det virker nå som om Erdogan sine utspill har vært ment å øke konfliktlinjene mellom tyrkere bosatt i Europa og vertsbefolkningen, og at hans taktikk har virket. VG har gått gjennom tallene for diverse europeiske land og mens resultatet i sin helhet ble 51,3 prosent ja mot 48,7 nei; ble resultatet hele 62,2 prosent ja mot kun 37,8 nei blant tyrkere bosatt i Europa, men med stemmerett i Tyrkia.

Det landet hvor konflikten var mest opphetet, Nederland, var også det landet hvor flest utenlandsbosatte tyrkere prosentvis støttet Erdogans foreslåtte endringer, hvor over 70 prosent stemte ja. Blant tyrkere i Tyskland stemte 63 prosent ja, mens i Norge stemte 57 prosent ja.

Leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse, Helge Lurås var en av få som forutså og advarte mot denne mulige strategien fra Erdogan.

Europeiske ledere bør lytte nøye til det som blir sagt fra Erdogan og hans kumpaner i Tyrkia om dagen. Og det er ingen…

Posted by Helge Lurås on Freitag, 17. März 2017

 

Den 27. mai deltar Helge Lurås på vår konferanse «Den Nye Politiske Virkeligheten» og vil tale om Brexit, EU/EØS.

 

Kilder:

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/tyrkia-valget-derfor-var-stemmer-i-europa-saa-viktige-for-erdogan/a/23975700/

 

ektenyheter