(c) 2006 Bonnie Jacobs

KOMMENTAR:

Populisme omtales av makteliten som noe skittent, farlig og hatefullt. Siste eksempelet i rekken er denne kronikken i Dagbladet. Men hva er populisme? Det ligger egentlig i navnet. Populisme er populær politikk, altså politikk som har støtte i befolkningen. Et annet ord for populisme er i så måte politikk med demokratisk sinnelag.

Et eksempel på populistisk politikk er innvandringsskeptisk og især islamskeptisk politikk, anført av Marine Le Pen i Frankrike, og Geert Wilders i Nederland. Denne politikken er populær. I følge en meningsmåling utført av Chatham House i Beligia støtter et flertall av befolkningen i 10 EU-land (54,6%) innvandringsstopp fra muslimske land. Kun 20,1% var motstandere av en slik innvandringsstopp.

Men vent nå litt, hvorfor skiller makteliten så kraftig mellom demokrati og populisme? Er ikke det samme sak? Svaret er at makteliten definerer populisme som flertallsmeninger de ikke liker. Makteliten viser altså et antidemokratisk sinnelag, og forbinder folkeviljen med hat og katastrofe.

Det kan finnes legitime grunner til å være skeptisk til et flertallsdiktatur (demokrati), men da bør man være ærlige og konsekvente om dette. Man kan ikke, slik makteliten gjør, hylle demokrati som den mest fantastiske styreformen noensinne oppfunnet gjør i det ene øyeblikket for så å demonisere demokrati som nedrig, hatefull “populisme” i det neste. Nettopp denne dobbeltmoralen har bidratt til at stadig flere mister respekten for denne eliten. Elitens skepsis til populisme bunner ikke i skepsis til diktatur og overgrep, men i skepsis til at de selv mister makten.

 

ektenyheter