Komitéledere på Stortinget krever svar etter at Norge satser milliarder på kontroversielt regnskogprosjekt i Kongo.

– Norge bør tenke seg grundig om før vi gir flere penger til Kongo, sier leder for Stortingets energi- og miljøkomité, Ola Elvestuen (V), til Dagbladet.

Venstre-politikeren mener regjeringen bør vente med å støtte regnskogsprosjektet før man har fått en demokratisk valgt og legitim regjering i Kongo.

Kongos president Joseph Kabila har gjentatte ganger utsatt valget i landet, på tross av at han har sittet lengre enn hva grunnloven tillater. Sist skyldte Kabila på at regjeringen ikke har råd til å gjennomføre et demokratisk valg.

– Her virker det som om man har bevilget for mye for tidlig. President Joseph Kabilas regjering er gjennomkorrupt. Før man er sikker på at pengene vil gå til bevaring av regnskogen, og ikke til nedhogging av regnskogen og korrupsjon, bør ikke Norge bevilge flere penger som kan gå til Kongo, sier Elvestuen til Dagbladet.

Søndag skrev Dagbladet om milliardprosjektet til den norske miljøvernministeren i Kongo. Pengene, som er bevilget for å bevare regnskogen i Kongo, fører til avskoging og miljøødeleggelser, mener norske miljøorganisasjoner.

Les mer i Dagbladet

ektenyheter