De er varme tilhengere av velferdsstaten. De er mot EU og globalisering. Og gir Russland sterk støtte.

Slik er politikken til høyrepopulistene som fosser frem i flere land og kan prege Europa i årevis fremover.

Etter at britene stemte seg ut av EU og Donald Trump vant valget i USA, er det knyttet stor spenning til hvordan høyrepopulistene vil gjøre det i viktige europeiske valg i år.

I Frankrike er det presidentvalg i vår og valg til nasjonalforsamlingen i sommer. Målinger viser at høyrepopulisten Marine Le Pen ligger godt an foran første runde i presidentvalget. Både i Nederland og Tyskland er det parlamentsvalg, og i begge land er høyrepopulister på fremmarsj.

Misfornøyde arbeiderklassevelgere føler seg sviktet av de tradisjonelle arbeiderpartiene. Disse velgerne strømmer til de høyrepopulistiske partiene, som kombinerer nasjonalisme med å «stjele» tradisjonelle virkemidler fra venstresidens politiske verktøykasse.

Dette har ført til at høyrepopulistene fremstår som velferdsstatens forsvarere. Hamskiftet har skjedd i løpet av få år:

– Radikale høyrepartier var moderate tilhengere av det frie marked i 1980 og i 1990-årene. I stor grad støttet de lavere skatter, en mer åpen økonomi og europeisk integrasjon, forklarer førsteamanuensis Cas Mudde ved University of Georgia.

Les mer i Aftenposten

ektenyheter