Pepe the Frog - Donald Trump

Donald Trump roser Brexit, flørter med Putin – og vil ikke legge ned Twitter-kontoen sin når han fredag blir verdens mektigste mann.

– Storbritannia ville ha sin egen identitet, sier USAs kommende president Donald Trump om Brexit.

Sitatet er gitt til mannen som har blitt kalt «virkelighetens Frank Underwood», tidligere justisminister i Storbritannia, Michael Gove.

Gove har kommet med et skikkelig «takk for sist» til britenes statsminister Theresa May. Den tidligere Brexit-generalen er nemlig den andre britiske politikeren som har fått møte USAs kommende president, Donald Trump – før landets egen statsminister.

Møtet er gjengitt i den britiske storavisen The Times, hvor Gove har vært spaltist siden han ble avsatt av nettopp Theresa May etter Brexit.

Gove har møtt Trump i det forgylte Trump Towers sammen med en journalist fra den tyske storavisen Bild. I møtet kom Trump med en rekke oppsiktsvekkende uttalelser om Europa:

• Trump om Brexit: USAs kommende president roser britenes avgjørelse om å forlate EU, og sier det var et «smart» valg. Trump sier videre at flere andre land trolig vil følge Storbritannias «brexit».

– Han har også tidligere støttet «brexit». Man kan sette spørsmålstegn ved om han ser den store nytten av EU og den rollen som EU spiller sikkerhetspolitisk og storpolitisk i Europa, sier USA-forsker Svein Melby.

Trumps Mexico-mur: «Kan gi større makt til Kina»

• Trump om forholdet til Storbritannia: President Obama uttalte etter Brexit at Storbritannia nå ville komme bakerst i køen når det gjaldt nye avtaler. Trump vil på sin side inngå en handelsavtale med Storbritannia så fort som mulig.

• Trump om Putin: – Russland lider nå, på grunn av sanksjonene, men jeg tror at noe kan skje som kan gjøre det bedre for folk, sa Trump – og åpnet for å gjøre nye avtaler og løfte sanksjonene mot Russland. Samtidig pekte han på Nato som «foreldet» – og mener Nato trenger reform.

Les mer i VG

ektenyheter