Den tyske delstaten Brandenburg har innført en spesiell lov som skal demme opp for «hatkriminalitet» mot asylsøkere. Loven giver oppholdstillatelse til asylsøkere som er ofre for «fremmedfiendtlige» angrep. «Et flott signal»,mener den dansk-tyske journalisten Siegfried Matlok.

Det skriver flere tyske medier.

Loven skal sende et signal til voldsmennene om at det ikke «lønner seg» å overfalle flykninger og migranter. Og det er signalpolitikk «av beste sort», mener den dansk-tyske journalisten og tidligere sjefsredaktør på avisen Der Nordschleswiger, Siegfried Matlok.

«Det er et flott signal, som Brandenburg sender. Det er heldigvis kun om et fåtall som blir utsatt for den slags hatforbrytelser, men hvis en asylsøker settes i fare, så synes jeg  at det er en pen gest fra vertslandets side å si: «Sånn oppfører vi oss ikke», sier han.

Ifølge Der Tagesspiegel er antallet av «høyreekstremistiske» voldsforbrytelser steget med mer enn 23 prosent fra 2014 til 2015, og selv om tallene for 2016 ennå ikke er endelige, vurderer politiet, at det er steget med ytterligere 20 prosent i 2016.

Splittelser

«Splittelsen i Tyskland er total. Det preger alle meningsmålingene. Den ene halvdelen synes at Merkel har gått for langt, mens den andre halvdelen synes at hun har handlet riktig. I begge leire er det ekstreme holdninger,» sier Siegfried Matlok.

Frykt for misbruk av loven

Splittelsen ses også i mottagelsen av den nye loven. Kritikere frykter at loven vil bli misbrukt, og at asylsøkere vil oppkonstruere falske overfall for at få oppholdstillatelse, mens initiativet høster ros i andre politiske leire.

Les mer i Berlingske.

 

ektenyheter