Det startet som et eksperiment, men blir mer og mer en modell. Indonesias sekulæritet er i ferd med å glippe.

BANDA ACEH, Indonesia — Stemningen var munter hos Redinesh Coffee Roastery i denne byen en aften for ikke lenge siden. Elektronisk musikk hørtes fra cafeens høytallere, noen i opprevede bukser og moteriktige briller satt utenfor og drakk en lokal kaffe og røykte sigaretter.

Men da det muslimske hørtes, kom en servitør og hastet alle inn i cafeen. Hun skrudde ned musikken, lukket dørene og dekte for vinduene. Det var Maghrib – den nest siste av de fem daglinge bønnene – og utdendørs sosialisering måtte stoppe.

Aceh-provinsen i den nordlige delen av Sumatra-øyen, er alene om å ha formelt etablert Sharia-lov i Indonesia, et land med muslims majoritet med en relativt sekulær grunnlov. I Ace er kvinner påkrevd å kle seg sømmelig, alkohol er forbudt og et utall ting – fra utroskap til homoseksualitet og salg av alkohol – er straffet med offentlig pisking.

Smitteeffekt

Eksperimentet med Sharia begynte i 2001, etter å ha fått en spesiell godkjennelse fra Indonesias sentrale myndighet, som hadde som hensikt å roe ned separatister i den dypt konservative regionen. Nå patruljerer Sharia-politi og raider alt fra hotellrom til strender i jakt på umoralsk aktivitet.

15 år senere har Indonesia sklidd mot en mer konservativ retning, og Aceh, som en gang var avsides, har blitt en modell for andre regioner av landet som vil iverksette sine egne Sharia-baserte forordninger, noe som alarmerer de som er bekymret for at nasjonen stadig drives vekk fra sekularisme.

Les mer i New York Times.

ektenyheter