Nederland kan gi Europa det neste valg-sjokket. Den svært kontroversielle antiislamisten Geert Wilders parti leder nå på meningsmålingene.

Geert Wilders (53) er anti-islamisten som sammenliknet Koranen med Hitlers Mein Kampf og mannen som flere ganger har møtt i nederlandsk rett anklaget for rasisme.

Han er også enerådende frontfigur i Frihetspartiet (PVV) som leder på alle meningsmålinger før valget på ny nasjonalforsamling i Nederland, som finner sted den 15.mars.

Wilders popularitet har krøpet jevnt oppover de siste 15 årene. Drapet på høyrepolitikeren Pim Fortuyn (54) i 2002 endret det politiske landskapet i liberale Nederland.

– Den viktigste grunnen til Wilders suksess er nok at den historiske utviklingen spiller i partienes favør. I likhet med andre populister som gjør det stort i Europa nå, tjener Wilders på at vi diskuterer innvandring, terrorfrykt og oppløsning av EU. Dette er tema som hans parti «eier», sier Matthijs Rooduijn, politisk sosiolog og forsker på populisme ved Utrecht-universitetet

Les mer i VG

ektenyheter