Den 27.12.2016 postet Geir Ove Kvalheim et innlegg på sin Facebook-profil, som nå har oppnådd over 22.000 likes og 8.600 shares. Innlegget er en «faktasjekk» av angivelig utbredt rasistisk tankegods i Norge, men inneholder selv flere grove faktafeil.

Blant annet hevdes det at «Julenissen er en figur inspirert av en tyrkisk helgen som levde for 1700 år siden» og at det vestlige tallsystemet er arabisk. Begge deler er feil, julenissen er inspirert av St. Nikolaus av Myra som var en kristen biskop på den tiden dagens Tyrkia var det Østromerske riket. På det tidspunktet var det heller ingen tyrkere der. Det som kalles arabiske tall stammer opprinnelige fra India.

Det hevdes og at «Jesus og familien hans var flyktninger fra Midtøsten», uten at det fremlegges noe dokumentasjon på at de noensinne forlot Midtøsten. I juleevangeliet omtales deres interne forflytning som forårsaket av en folketelling.

Innlegget inneholder flere andre udokumenterte usakligheter som påstanden at nordmenn skulle være struttende stolte av den «ariske rasen» eller at vikingene ikke led av fremmedfrykt (i en tidsalder uten store folkeforflytninger og tross sjørøveri, æreskultur og plyndingstokter) eller at «alt vi er stolte av i Norge, har blitt til i konstruktivt møte med andre kulturer.»

Usannhetene i innlegget blir mer forståelige når et enkelt Google-søk viser at Kvalheim er en notorisk bedrager og forfalsker.

I 2012 ble nemlig Kvalheim dømt for grovt bedrageri. Han fikk 2 år i fengsel og måtte betale 1.1 millioner i erstatning for av falske manuskripter og dokumenter fra Ibsen og Hamsun til Norli antikvariat. Kvalheim forsøkte også å selge et falskt skuespill fra Ibsen til Cappelens antikvariat og bokhandel. Han ble også dømt for å selge et falskt tysk kors i gull til en privatperson. Retten fant at Kvalheim utviste et «meget sterkt bedragersk forsett», men Kvalheim selv innrømmet ikke skyld. Saken er også beskrevet hos Økokrim og hos NRK.

Kvalheim er også dømt til å betale 370.000 kr for å ha svindlet en 89 år gammel tidligere SS-veteran og frontkjemper, og har i det lengste forsøkt å sno seg unna kravet. Frontkjemperen skulle angivelig være med i en dokumentarfilm som Kvalheim skulle lage i samarbeid med NRK, men det viste seg istedenfor at Kvalheim hadde forfalsket en epost fra NRK. Kvalheim har også hevdet at den 89 år gamle frontkjemperen har drapstruet ham og familien hans, uten å dokumentere dette eller anmelde de påståtte truslene.

På Facebook bruker Kvalheim ikke etternavnet sitt, profilen heter kun «Geir Ove», sannsynligvis pga forholdene over.

Kvalheim skriver de siste dagene på sin Facebook-profil at han er aktiv i å starte opp en humanitær organisasjon, «The United Hearts». Han driver også innsamling av penger og materiell som denne gangen angivelig skal gå til migranter. Dette kommer også frem i et intervju som Nettavisen har gjort med Kvalheim etter innlegget.

ektenyheter