– Helsevesenet mener at operasjonen som tilbys i USA, bare handler om å tjene penger, sier pappa Damon.

Alt dette ville ikke vært mulig, hadde det ikke vært for Dr. Parks SDR-operasjon i USA. På under tre timer ble nerver i Emmas ryggmarg kuttet. Det var tre timer som har forandret treåringens liv for alltid. Tre timer som vil gjøre at Emma, når hun entrer tenårene, vil være som «alle andre». Ikke avhengig av rullestol, og helt smertefri.

– Vi klarer nesten ikke si hvor takknemlige vi er, sier moren Silje Andersen om alle som har donert penger for at de skulle kunne ta den livsomveltende operasjonen. For det har vært en hard kamp mot det norske helsevesenet, og utover fysioterapeuten og Våler kommunes rehabiliteringstjenester, har ikke familien Andersen mye positivt å si om erfaringene sine.

Foto: Privat

– Helsevesenet mener at operasjonen som tilbys i USA, bare handler om å tjene penger, sier pappa Damon.

Det store regnestykket

Damon forklarer det slik: Emma har hjelpeutstyr for cirka 50.000 kroner, som må byttes ut årlig, frem til hun ikke trenger det lenger. Sammen med operasjonen, reisen og oppholdet i USA, som kostet 460.000 kroner, havner vi på en sum rundt millionen. I tillegg kommer helsetjenestene.

Men nå vil ikke Emma trenge dette hele livet, på grunn av SDR-operasjonen.

Uten operasjonen derimot ville hun, som voksen, hatt behov for utstyr, elektrisk rullestol, spesiallaget bil, tilpasset bolig, BPA og mulig uføretrygd. En langt større sum enn 460.000 kroner.

– Vi føler vi er blitt motarbeidet av det norske helsevesenet hele veien. Vi ble ikke engang henvist videre til samarbeidssykehuset i England, fordi hun var for frisk, sier Damon, og føyer til at alle CP-pasienter blir dårligere med tiden. Men fordi operasjonen ble gjort så tidlig, har ikke Emmas kropp rukket å forme misdannelser, bortsett fra en liten en i foten. Med rett trening, tøying og skinnebruk, vil hun altså herje rundt som sine jevnaldrende når hun blir eldre.

Les mer i Moss Avis.

ektenyheter