Norske myndigheter har nærmest igangsatt en offensiv for å kaste utenlandske studenter ut av landet. Simon (39) har jobbet hardt ved siden av studiene for å hjelpe folk i Afrika. Nå er han fratatt passet og utvist – fordi han har jobbet for mye.

– Drømmen min er knust, sier Simon Manana.

Alt har han satset på drømmen. Drømmen om bistand, om å hjelpe flest mulig i hjemlandet Uganda. Både med å holde seg friske og til å få seg en utdanning, slik som han selv.

Men nå, førstkommende tirsdag, må han forlate landet.

At Simon Manana i det hele tatt befinner seg i Norge, i Tromsø, er en historie for eventyrbøkene. Som tenåring var han henvist til gata i den støvete og kaotiske hovedstaden Kampala. Ikke hadde han en mor, og ikke hadde han en far. Helt til en reisende finsk kvinne, Etehl Finne, oppdaget ham og ga han skolegang og håp.

Hun forteller at Simon bodde alene i et skur.

– Simon hadde gått på en utendørs skole under et tre, men hadde ikke lenger råd til skolen. Derfor hjalp jeg ham, forteller Etehl Finne.

Årene gikk, og Simon ble voksen. Han bodde i perioder i Norge, som sesongarbeider, og solgte bøker. Etter mange år møtte han en mann med navn Jens Johan Hjort. Høyremannen Hjort fortalte Simon noe han ikke visste, at hvis han hadde de papirene han trengte, og penger, kunne han søke seg til universitetet.

Papirer hadde Simon, og Hjort ga han et lån. I våres leverte Simon masteroppgaven sin i folkehelsevitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Les mer hos NRK

ektenyheter