Studenter jobber for mye – kastes ut av landet

Norske myndigheter har nærmest igangsatt en offensiv for å kaste utenlandske studenter ut av landet. Simon (39) har jobbet hardt ved siden av studiene for å hjelpe folk i Afrika. Nå er han fratatt passet og utvist – fordi han har jobbet for mye.

– Drømmen min er knust, sier Simon Manana.

Alt har han satset på drømmen. Drømmen om bistand, om å hjelpe flest mulig i hjemlandet Uganda. Både med å holde seg friske og til å få seg en utdanning, slik som han selv.

Men nå, førstkommende tirsdag, må han forlate landet.

At Simon Manana i det hele tatt befinner seg i Norge, i Tromsø, er en historie for eventyrbøkene. Som tenåring var han henvist til gata i den støvete og kaotiske hovedstaden Kampala. Ikke hadde han en mor, og ikke hadde han en far. Helt til en reisende finsk kvinne, Etehl Finne, oppdaget ham og ga han skolegang og håp.

Hun forteller at Simon bodde alene i et skur.

– Simon hadde gått på en utendørs skole under et tre, men hadde ikke lenger råd til skolen. Derfor hjalp jeg ham, forteller Etehl Finne.

Årene gikk, og Simon ble voksen. Han bodde i perioder i Norge, som sesongarbeider, og solgte bøker. Etter mange år møtte han en mann med navn Jens Johan Hjort. Høyremannen Hjort fortalte Simon noe han ikke visste, at hvis han hadde de papirene han trengte, og penger, kunne han søke seg til universitetet.

Papirer hadde Simon, og Hjort ga han et lån. I våres leverte Simon masteroppgaven sin i folkehelsevitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Les mer hos NRK

Lik og del:

Du vil kanskje også like...

Kjære leser! Før du kommenterer må du lese våre regler
Gjentatte brudd på reglene vil føre til permanent utestengelse. Vi håper dere respekterer dette.
Kos dere med debatten! :)
  • invernes

    Hvorfor forsøke å hjelpe noen som ikke gidder å ta i et tak ? la de afrikanske landene klare seg selv, 0 uhjelp 0 mat.

  • Donald Trump

    KAST DE UT, ASAP
    folk som sløser vekk penger på svada vil vi ikke ha i Noreg

Pga. idiotiske og unødvendige reguleringer fra EU-byråkratene er vi pålagt å vise at vi bruker cookies (eller informasjonskapsler som det så fint heter på norsk). Sånn, nå er dere klar over det, og du kan enten velge å akseptere og lukke meldingen, eller å forlate siden. Takk!