Sent torsdag kveld brant det fremdeles flere steder i Israel, blant annet i Judeaåsene og like nord for Nazareth, ifølge Haaretz.

Også nær den nordlige byen Karmiel brøt det torsdag kveld ut flere branner. Brannene står i fare for å spre seg til bebygde områder.

Ifølge Jerusalem Post var det torsdag over 200 branner over hele landet og på den okkuperte Vestbredden.

Terrenget er knusktørt etter flere måneder uten regn, og værmeldingene gir heller ingen forhåpninger om at brannmannskapene skal få hjelp fra oven.

Den største dramatikken knyttet seg torsdag uansett til Haifa. Der ble så mange som 75.000 mennesker evakuert.

På grunn av de tørre forholdene og vind spredte brannene seg raskt i de nordlige deler av byen. Skrekkslagne innbyggere flyktet fra området.

Det er ikke meldt om noen alvorlige personskader, men flere titalls personer har blitt lagt inn på sykehus med røykskader.

Sikkerhetsminister Gilad Erhan sa torsdag at åtte palestinere har blitt arrestert mistenkt for ildspåsettelse og at myndighetene hadde funnet «brennbart materiale og flytende væske i noen områder», skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge Erdan mistenker man at omkring halvpartene av brannene er påsatt.

Israelske myndigheter omtaler ildspåsettelsene som «terror».

– Vi kan trygt anta at de som gjør dette ikke bare gjør det fordi de er pyromaner. Vi kan trygt anta at ildspåsettelsene er politisk motivert, sier Roni Alsheich, politisjef i Israel.

Les mer i Dagbladet

ektenyheter