På kort tid er Norges gigantoverføringer til den omstridte Clinton-stiftelsen nesten blåst bort. 

Etter rekordbidrag fra Norge til den omstridte Clinton-stiftelsen før valgåret, ligger bidraget nå i fritt fall. Finansavisen kan fortelle at neste års bidrag er ned 83 prosent fra toppåret 2015.

– For 2016 er det planlagt utbetalinger til Clinton Health Access Initiative på totalt 35,9 millioner kroner, skriver kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet, i en epost til Finansavisen.

Det er en femtedel av fjorårets bidrag, da nominasjonsvalgkampen før de amerikanske primærvalgene var i full gang, og Clinton-stiftelsen kom i søkelyset i amerikansk presse.

Ifølge Finansavisen lå de årlige norske bidragene på 40 millioner kroner i gjennomsnitt fra 2007 til 2013. I 2014 ble bidraget mer enn tredoblet, til 129 millioner kroner. Og i 2015 økte de til 174 millioner kroner.

– Norge har inngått flere avtaler hvor målet var å bidra til å redusere mødre- og barne-dødelighet i land med høy dødelighetsbyrde for å sikre fremgang på tusenårsmålene. De fleste avtalene utløp i 2015, parallelt med at arbeidet med tusenårsmålene ble avsluttet. Dette er årsaken til at utbetalingene var spesielt høye i 2014 og 2015, forklarer Solberg.

Norge har ikke inngått noen nye avtaler med Clinton-stiftelsen, som betyr at samarbeidet avsluttes neste år. Da vil de samlede norske bidragene til den omstridte Clinton-stiftelsen, ifølge Finansavisen, ha summert seg til 643 millioner kroner. Norge er dermed tredje største bidragsyter etter Saudi-Arabia og Australia, etterfulgt av en rekke arabiske gulfstater.

Les hele saken hos Hegnar

ektenyheter