Nå skjer det en samlet flybransje fryktet: Flere ruter legges ned eller reduseres kraftig.

I mai ble flypassasjeravgiften innført – for reiser foretatt etter 1. juni.

For Norwegians kunder innebar det at mange fikk tilsendt fakturaer på reiser de hadde bestilt opptil ett år i forveien, men som skulle gjennomføres i sommer.

Nå opplyser bransjen at innføringen av den mye omtalte avgiften fører til at flytilbudet reduseres. På Trondheim lufthavn merkes det på direkterute-tilbudet til sommeren.

– Vi begynner nå dessverre å se helt konkrete konsekvenser av flypassasjeravgiften, som en samlet luftfartsbransje har vært kraftig imot siden den ble foreslått innført. Spesielt rammer det nå direkterutene fra Værnes til Berlin, København, Tromsø og Evenes, samt ferieruten til Korfu i Hellas – ingen av disse videreføres neste sommer, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

De reduserer også Oslo-Alta, og varslet tidligere i år at de legger ned ruten mellom Ålesund–London.

– Hvorfor fjerner dere disse tilbudene nå?

– Etterspørselen faller når prisene øker og færre reisende benytter seg av tilbudet, så forsvinner også lønnsomheten på disse rutene. Flypassasjeravgiften fører dessverre til et dårligere flytilbud, slik vi har påpekt siden avgiften ble foreslått innført.

Han understreker at argumentet «det er bare 80 kroner ekstra», ikke holder.

– Vi tjente 9,50 kroner pr. passasjer i fjor, så når hver billett blir 80 kroner dyrere, så blir det mye penger. Og den lille lønnsomheten faller.

Les mer i Fædrelandsvennen

ektenyheter