Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) ber barneminister Solveig Horne (Frp) se på om regelverket kan skjerpes. Han vil unngå at eksperters feilvurderinger blir avgjørende der barns skjebner står på spill.

Hårek Elvenes (H) er medlem av Stortingets justiskomité. Han reagerer etter at Aftenposten skrev om en pedofil psykopat som fikk anledning til å misbruke stedatteren i to år etter at barnevernet lot ham flytte inn hos småbarnsfamilie.

Dette kunne skje fordi barnevernet satset alt på psykologspesialist Thore Langfeldt, som feilvurderte sin egen pasient og erklærte at det ikke var fare for overgrep.

Lederen for barneverntjenesten i kommunen som tillot den dømte overgriperen flytte inn hos småbarnsfamilie, forklarer feilgrepet slik:

– Dette er et dilemma for barnevernet. Hvordan skal vi overprøve landets fremste ekspert? Akkurat som domstolene og andre forvaltningsorganer er vi ofte avhengig av å lene oss på ekstern ekspertise.

– Sørget dere for å innhente en ekspertuttalelse til?

– Det skjer i enkelte tilfeller. I barnevernet har vi jo dessuten kompetanse internt. Men jeg tviler på om noen saksbehandlere i barnevernet ville tenkt på å stille spørsmål ved vurderingene til landets fremste ekspertise, svarer barnevernlederen.

Les hele saken i Aftenposten

ektenyheter