Usikkerheten råder i Europa. Møtet som skulle vise frem samholdet i EU etter Trumps seier, endte med å skape enda mer splittelse.

Han har omtalt Brussel som et «helvetes hull», kalt Tyskland «et totalt kaos» og sagt at britene «jobber hardt for å skjule sitt massive muslimproblem».

Hva som venter Europa når Donald Trump inntar Det hvite hus i januar, er det ingen som vet sikkert. Europas ledere håper i det lengste at Trump vil moderere seg på mye av det han har foreslått og sagt.

Etter den overraskende seieren har reaksjonene fra Europa sprikt fra varme omfavnelser til dommedagsprofetier. «En verden kollapser foran våre øyne», var den første reaksjonen fra Frankrikes ambassadør til USA. Tweeten ble senere slettet.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har heller ikke vært veldig diplomatisk:

– Vi må lære USAs neste president hva Europa er og hvordan det fungerer. Jeg tror vi kommer til å kaste bort to år mens Trump reiser rundt og blir kjent med verden, sa Juncker før helgen.

Søndag kveld var EUs utenriksministre innkalt til et ekstraordinært møte der Trumps valgseier skulle diskuteres. Målet var å sende et felles signal om hva EU forventer av den påtroppende presidenten, men denne agendaen ble fullstendig overskygget av at flere viktige land ikke møtte opp med sine utenriksministre.

Britene mente møtet var en kraftig overreaksjon og at det sendte panikksignaler til USA, særlig fordi ministrene uansett skulle samles til et lenge planlagt møte mandag og tirsdag. Utenriksminister Boris Johnson har vært ute og advart mot det han mener er Europas kollektive hylekor eller «whinge-o-rama», som han selv døpte det.

Også Ungarn droppet møtet med den samme begrunnelsen som britene. Landets utenriksminister har kalt noen av reaksjonene på Trumps seier for «hysteriske» og «frustrerte».

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault prioriterte å bli i Paris for å møte den nye generalsekretæren i FN.

Les mer i Aftenposten

ektenyheter